Republica Moldova: Timofti a decretat 13 august 2016 zi de doliu naţional

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti va participa la funeraliile Reginei Ana a României, care au loc la Sinaia.
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti.
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)

Şeful statului Nicolae Timofti, a decis ca la 10 august va merge la Castelul Peleş pentru a participa la funeraliile Reginei Ana a României, unde va fi expus pentru o zi corpul neînsufleţit al Suveranei, nu şi la înmormântarea Reginei, care va avea loc sâmbătă, 13 august, la Curtea de Argeş.

Conform programul vizitei oficialităţilor publicat pe romaniaregală.ro, în ziua de miercuri, 10 august 2016, între orele 14:00 - 16:00 sunt aşteptaţi reprezentanţii Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova pentru a transmite condoleanţe membrilor Familiei Regale prezenţi la Sinaia

Preşedintele Timofti a transmis un mesaj de condoleanţe Casei Regale a României şi a decretat ziua de 13 august zi de doliu naţional, “în semn de profundă durere cauzată de trecerea în eternitate a Reginei Ana a României”.

“Regina Ana a fost şi va rămâne un simbol al măreţiei şi demnităţii neamului românesc. Alături de Rege, în anii de pribegie, Suverana a promovat şi a iubit Ţara, punându-şi crezul în revenirea României la Democraţie. De asemenea, cu aceleaşi sentimente curate, ca întreaga Familie Regală, a susţinut aspiraţiile europene ale Republicii Moldova”, se menţionează în mesajul de condoleanţe a preşedintelui.

Nicolae Timofti a mai specificat că “este dureros faptul că Peleşul intră în doliu la doar două luni de la ceremonia emoţionantă dedicată împlinirii celor 150 de ani de Regalitate”, afirmând că “Regina Ana îşi merită locul în istoria României şi al tuturor românilor”.

Astfel, la 13 august, în toate localităţile ţării, precum şi în misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova de peste hotare vor fi arborate în bernă drapelele de stat. De asemenea, la ora 10.00, în Republica Moldova se va cinsti memoria Reginei Ana prin păstrarea unui moment de reculegere.

Reamintim că înmormântarea Reginei Ana va avea loc pe 13 august, la Curtea de Argeş. Regele Mihai va lipsi de la funeralii, aceasta fiind recomandarea medicilor. Fosta principesă Irina, una dintre fiicele cuplului regal, a anunţat că nu va veni la înmormântarea mamei sale, decizia fiind una personală.