Republica Moldova şi România negociază construirea unui sistem de apeducte

(Getty Images)

Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat iniţierea negocierii proiectului Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte.

Scopul acordului este de a dezvolta un sistem de apeducte de interconexiune dintre cele două state, precum şi formarea unei pieţe de apă potabilă a consumatorilor. Extinderea sistemelor centralizate de aprovizionare cu apă şi de canalizare, precum şi creşterea reţelei de acces la apă potabilă este un obiectiv strategic al R. Moldova.

În scopul realizării acestui acord, operatorul regional din România vine cu propunerea de a furniza apă potabilă locuitorilor raioanelor Ungheni, Nisporeni şi Făleşti.

Investiţiile vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă şi canalizare din România. Părţile convin să permită amplasarea unor apeducte cu subtraversarea râului Prut în următoarele localităţi: Măcăreşti România – Măcăreşti, Moldova; Sculeni România-Sculeni Moldova; Ungheni România - Ungheni Moldova; sectorul Tabără din România.