Republica Cehă la un pas de alegerea unui eurosceptic în funcţia de premier

Omul de afaceri Andrej Babis a păstrat un avantaj consistent cu majoritatea predicţiilor recente, care i-au oferit un avans de 12,5% în faţa celui mai apropiat rival al său în alegeri.
Euroscepticul ceh Andrej Babis
Euroscepticul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

Dacă sondajele de opinie se adeveresc în alegerile legislative de vineri şi sâmbătă, partidul ANO al lui Babis va câştiga 25% dintre voturi şi ar putea obţine aproximativ 67 de locuri în Parlamentul ţării.

Dar, chiar şi cu o astfel de victorie convingătoare, Babis va trebui totuşi să formeze o coaliţie cu alte partide pentru a guverna.

Avansul liderului carismatic a scăzut uşor, dar totuşi sondajele îl arată ca învingător după numărarea voturilor.

Fostul ministru de Finanţe a promis că va conduce naţiunea central-europeană “precum o afacere de familie”, adăugând că se opune adoptării monedei euro de către ţara sa.

În timpul campaniei sale electorale, Babis, în vârstă de 63 de ani, a folosit sentimentul anti-UE din Republica Cehă şi a vorbit împotriva a ceea ce el percepe a fi “interferenţă europeană”.

Sondajele recente din ţară arată că doar o treime dintre cehi consideră că UE este un “lucru bun” şi doar 25% doresc adoptarea monedei euro.

Printre celelalte politici ale ANO se regăsesc consolidarea frontierei ţării şi neacceptarea de refugiaţi din naţiuni UE de frontieră precum Italia şi Grecia.

De origine slovacă, Babis are un vast imperiu de afaceri care include ferme, centrale chimice şi două publicaţii importante.

Campania sa a avut ca element central lupta împotriva corupţiei, în ciuda temerilor privind posibile conflicte de interes cu firmele şi companiile sale şi în ciuda faptului că el însuşi este investigat pentru că ar fi primit ilegal subvenţii UE la una dintre fermele sale.

El a negat constant acuzaţiile şi scandalul pare să îi fi afectat prea puţin reputaţia în rândul alegătorilor.

Mai multe sondaje realizate de agenţia Median, şi postate în 16 octombrie, arată ca ANO conduce cu 25% dintre voturi. Partidul Social Democrat e pe locul al doilea cu 12,5%, în timp ce Partidul Comunist este pe locul al treilea cu 10,5%.

Sondajele au variat de la 900 la 1.100 de respondenţi şi au avut o marjă de eroare cuprinsă între 1 şi 3,5%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe