Reprezentanţi ai minorităţii bulgare din R.Moldova se plâng de "măsuri de discriminare fără precedent"

Chişinău, Guvernul Republicii Moldova.
Chişinău, Guvernul Republicii Moldova. (The Epoch Times)

Reprezentanţii minorităţii bulgare din Republica Moldova s-au plâns de "măsuri de discriminare fără precedent" impuse de autoritatea centrală - guvernului bulgar şi diplomaţilor străini de la Chişinău.

Reprezentanţii comunităţii din şi din jurul oraşului Taraclia, zonă cu o populaţie importantă de etnici bulgari, au cerut ajutorul guvernului de la Sofia, după o reuniune de urgenţă a Consiliului local.

Întâlnirea a avut loc după ce comunitatea locală bulgară a devenit îngrijorată în legătură cu măsurile impuse de noile autorităţi din R. Moldova, care le afectează drepturile, ducând la sistarea finanţării pentru regiunile cu populaţia de origine bulgară, precum şi încetarea susţinerii pentru şcolile bulgare şi pentru predarea limbii bulgare.

În Republica Moldova trăieşte una dintre cele mai importante comunităţi de etnici bulgari din afara ţării.

Autorităţile locale din Taraclia, centrul comunităţii bulgare din Republica Moldova, sunt nemulţumite că guvernul premierului Vlad Filat nu şi-a respectat promisiunile, iar excutivul de la Chişinău este pe punctul de a sista finanţarea pentru municipalităţile unde trăiesc etnici bulgari.

În apelul lor către Sofia, bulgarii din R.Moldova au spus că situaţia lor s-a deteriorat considerabil după venirea la putere a AIE, în 2009.

Primul semnal de alarmă, din punctul lor de vedere, a fost închiderea unei secţiuni a Universităţii bulgare din Taraclia. În plus, programul noului guvern moldovean, adoptat în toamna lui 2009, exclude această universitate de pe lista cu priorităţi.

Etnicii bulgari din R.Moldova sunt alarmaţi şi de planurile Chişinăului de a sista finanţarea pentru predarea limbii bulgare şi spun că guvernul central invocă reducerile de cheltuieli pentru a închide şcolile din satele cu populaţie majoritar bulgară.

Consilierii locali din Taraclia au decis să renunţe la planul guvernamentale de optimizare, pentru a menţine predarea limbii bulgare, dar Chişinăul se opune.

Bulgarii spun că, în pofida promisiunii premierului Filat privind păstrarea şcolilor bulgare din ţară, alţi reprezentanţi ai guvernului le-au spus că "aceste promisiuni nu pot fi ţinute".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe