Replica Mariei Grapini după ce Preda a acuzat-o că sprijină propaganda pro-rusă în PE

Europarlamentarul Maria Grapini
Europarlamentarul Maria Grapini (Epoch Times România)

La scurt timp după ce europarlamentarul Cristian Preda a acuzat-o că sprijină propaganda pro-rusă, prin acţiuni organizate chiar în Parlamentul European, colega sa de la PC, Maria Grapini, a respins categoric acuzaţiile şi i-a transmis acestuia, în cadrul unui comunicat de presă, că aşteaptă scuze de la el, informează timpolis.ro.

Europarlamentarul Cristian Preda se întreba recent de ce ar trebui ca Institutul Cultural Român să finanţeze cu bani publici propaganda pro-Kremlin pe care ar urma să o desfăşoare Dan Puric în luna iunie la Bruxelles, unde este invitat "să apere, în numele pluralismului şi al diversităţii, vocea Moscovei."

"Îi reamintesc domnului Preda că sunt membra Comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova, membră a Forumului Euronest, care promovează relaţiile politice şi economice între Uniunea Europeană şi ţările Parteneriatului Estic, iar recent am fost semnatara Rezoluţiei PE privind situaţia din Ucraina. Aşadar, nicidecum nu pot fi acuzată că aş sprijini «operaţiunile» Moscovei", a declarat Maria Grapini.

Eurodeputata PC îl sfătuieşte pe Cristian Preda ca, în loc să-i denigreze activitatea, mai degrabă ar susţine acţiunile făcute "în scopul promovării imaginii României, mai ales că domnia sa nu este foarte activ în această direcţie".

"În decembrie, anul trecut, am organizat un prim vernisaj cu pictori contemporani români, în sediul Parlamentului European, iar acum, pe 1 iulie, intenţionez să realizez o acţiune culturală cu titlul «Sub acelaşi cer, culturi diferite». Acţiunea constă în două părţi: în prima, actorul Dan Puric va susţine o conferinţă despre sufletul românesc (ştim bine cât de apreciate sunt în ţară spectacolele sale de pantomimă «Suflet românesc»). A doua parte este un vernisaj al lui Ştefan Popa Popa’s, deţinătorul recordului mondial de rezistenţă în domeniu (2.772 de caricaturi color în zece zile şi zece nopţi)", a explicat Maria Grapini.

De altfel, europarlamentarul PC a respins "categoric" acuzaţiile lui Preda potrivit cărora ar fi făcut "presiuni asupra ICR" să sprijine această acţiune:

"Eu nu am făcut presiuni. Eu doar am transmis o scrisoare în care «propun ICR să fie partener» în această acţiune (după cum am propus şi Ministerului Culturii, de altfel). Această interpretare este doar un gest de rea-credinţă din partea europarlamentarului Preda. Ca europarlamentar, am un buget aprobat de PE, dar numai pe anumite elemente din buget, de aceea, considerând că este vorba de o acţiune culturală, m-am gândit că ICR şi Ministerul Culturii s-ar putea implica în susţinerea acesteia. Nu m-am gândit nicidecum la alte interpretări şi conotaţii", a afirmat Grapini, care nu a primit momentan niciun răspuns de la cele două instituţii.

În încheierea comunicatului de presă, Maria Grapini a precizat că aşteaptă de la colegul său, Cristian Preda, să îşi ceară scuze "pentru denigrările nejustificate pe care le-a făcut la adresa mea".

Acuzaţiile lui Cristian Preda

"Îi cer public premierului Victor Ponta să oprească finanţarea de la buget a propagandei pro-ruse! Despre ce este vorba? Aşa cum se ştie, în mai multe state membre, ca şi la nivelul Comisiei Europene, s-a decis blocarea pe toate căile a campaniilor de manipulare orchestrate de Moscova. Ei bine, unii politicieni români vor, dimpotrivă, să sprijine operaţiunile Moscovei. O am în vedere azi pe Maria Grapini. Cunoscută publicului larg pentru precaritatea educaţiei sale şi ignorată cu totul la Bruxelles, actuala deputată a plănuit să organizeze la PE o conferinţă a lui Dan Puric, cunoscut ideolog pro-Putin.

După ce săptămâna trecută se agitau pentru a introduce Antena 3 în birouri, zilele astea pesediştii fac presiuni pentru a pune în scenă în forul european o campanie în favoarea acţiunii militare a Rusiei. Puric e invitat, la începutul lui iunie, să apere, în numele pluralismului şi al diversităţii, vocea Moscovei", a declarat Cristian Preda.

Scandalul nu se opreşte aici, a continuat politicianul, care arată că, deşi deputaţii europeni dispun de mijloace financiare considerabile pentru a organiza conferinţe, seminare, expoziţii etc., Maria Grapini a făcut presiuni foarte mari asupra Institutului Cultural Român, pentru ca "propagandistul" să fie plătit cu un onorariu consistent de la Bucureşti.

"De ce bani publici pentru amicul lui Dughin? Pentru a oficializa relaţia? Eu nu cred că ICR trebuie să finanţeze propaganda Moscovei. E adevărat că, atunci când ICR a fost reconfigurat, în fruntea lui a venit Andrei Marga, cel care afirma că Putin ar trebui să fie un model pentru toţi politicienii europeni. E şi Ponta de aceeaşi părere? Dacă nu e, atunci o poate dovedi, blocând iniţiativa Mariei Grapini. Pesediştii l-au adus la Parlamentul European pe Adrian Năstase, între cele două încarcerări. Acum vor să aducă un pro-Putin. Pe bani publici din România", a mai precizat Cristian Preda.

În acest context, europarlamentarul ridică o serie de întrebări: "E îndreptăţită utilizarea bugetului ICR pentru a plăti o voce pro-Putin la Bruxelles? Care e raţiunea politică a acestei decizii? Grapini poate plăti cât vrea din propriul portofel să-i asculte şi pe Puric, şi pe Dughin, şi pe Putin. Dar de ce trebuie să plătească ICR pentru fanteziile putiniste ale unei deputate în PE?"

Dan Puric este un cunoscut actor şi regizor de teatru şi cinema, al cărui nume a apărut pe lista de persoane pe care Dughin, ideologul Kremlinului, le avea în vedere pentru crearea unui cerc de influenţă pro-rus.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne