Renato Usatîi sub urmărire penală pentru interceptarea convorbirilor telefonice

Procuratura Generală s-a autosesizat şi a pornit proces penal pe numele primarului de Bălţi, Renato Usatîi, după ce acesta a difuzat câteva convorbiri telefonice dintre Ilan Shor şi Vlad Filat.
Renato Usatîi, primar de Bălţi şi lider PPPN
Renato Usatîi, primar de Bălţi şi lider PPPN (facebook.com)

Usatîi s-a lăudat, de asemenea, că ar mai deţine interceptări telefonice ale altor demnitari şi politicieni, printre care se numără Mihai Ghimpu, Valeriu Streleţ, Iurie Leancă şi Vladimir Plahotniuc.

Liderul Partidului Nostru este acuzat de comiterea infracţiunii de violare a dreptului la secretul corespondenţei. Conform Realitatea.md, de probele pe acest dosar se va ocupa Secţia exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată şi excepţionale din cadrul Procuraturii Generale.

Urmează ca, în urma investigaţiilor şi acţiunilor de urmărire penală, să fie stabilite circumstanţele colectării, deţinerii şi difuzării convorbirilor respective, precum şi alte eventuale fapte infracţionale cu referinţă la circumstanţele descrise.

„Interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice (inclusiv a unei emisii electronice) care nu sunt publice şi care sunt destinate unui sistem informatic, provin dintr-un asemenea sistem sau se efectuează în cadrul unui sistem informatic se pedepseşte cu amendă în mărime de la 10.000 la 20.000 de lei sau cu închisoare de la 2 la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 60.000 la 120.000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea întreprinderii”, se arată în art. 260 din Codul Penal al Republicii Moldova.

Potrivit sursei citate, luni 19 octombrie, Renato Usatîi a postat pe site-ul său interceptări ale mai multor convorbiri telefonice dintre fostul lider PLDM, Vlad Filat şi primarul de Orhei, Ilan Shor, din care se poate înţelege că Filat, pe de o parte îl asigura pe Shor că nu va avea de suferit pentru „afacerile ilegale” pe care le are, iar pe de altă parte, cerea bani de la acesta.