Renato Usatîi: Plahotniuc şi-a cumpărat funcţia de vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste

Preşedintele democraţilor Vlad Plahotiuc a fost ales vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste. Renato Usatîi afirma că Plahotniuc şi-a procurat acest post pentru a se legitima pe plan internaţional.
Congresul Internaţionalei Socialiste din Columbia.
Congresul Internaţionalei Socialiste din Columbia. (pdm.md)

După cum anunţa Renato Usatîi la începutul lunii februarie, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, a fost ales vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste în cadrul celui de-al XXV-lea Congres al organizaţiei, care se desfăşoară în perioada 2-4 martie 2017 în Cartagena, Columbia. Plahotniuc se alătură astfel Prezidiului Internaţionalei Socialiste, aflat sub conducerea lui George Papandreou, preşedintele Internaţionalei Socialiste şi lui Luis Ayala, Secretarul General, ale căror mandate au fost de asemenea reînnoite pentru următorii 4 ani.

“PDM este reprezentat zilele acestea la Congresul Internaţionalei Socialiste din Columbia de către deputatul în Parlamentul RM Dumitru Diacov şi ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari. Delegaţia PD din Moldova a avut, în marja Congresului Internaţionalei Socialiste, o serie de întâlniri bilaterale cu reprezentanţi ai partidelor social-democrate din Belgia, România, Finlanda, Israel, Ungaria, Azerbaijan şi Panama”, se menţionează într-un comunicat de presă al formaţiunii.

În cadrul întâlnirilor ar fi fost discutate evoluţiile politice din R. Moldova şi statele interlocutorilor, cât şi aspecte privind eforturile de menţinere a păcii şi stabilităţii în plan local, regional şi mondial.

Potrivit NewsMaker, la începutul lunii februarie Renato Usatîi, preşedintele fracţiunii “Partidul Nostru”a anunţat că liderul PD, Vladimir Plahotniuc şi-ar fi achiziţionat deja postul de vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste cu scopul de a se legitima pe plan internaţional.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată la şedinţa ce a avut loc la Chişinău pe data de 6 februarie, dar Plahotniuc a decis să nu se grăbească cu publicarea informaţiei despre numirea sa pentru a nu stârni discuţii nedorite în jurul candidaturii sale. În opinia lui Renato Usatîi, în adresa Internaţionalei Socialiste puteau fi expediate opinii privind inadmisibilitatea numirii lui Plahotniuc la o asemenea funcţie înaltă, de exemplu din cauza problemelor sale anterioare cu Interpolul.

Anterior poziţia de vicepreşedinte al Internaţionalei a fost deţinută de fostul lider democrat Marian Lupu. Este vorba despre o poziţie mai mult formală, care este deţinută de 32 de persoane din ţări de pe toate continentele lumii.

Partidul Democrat din Moldova este membru al Internaţionalei Socialiste din anul 2012. Internaţionala Socialistă este organizaţia mondială a partidelor social-democrate, socialiste şi muncitoreşti, reunind 153 astfel de organizaţii politice din întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe