Renate Weber se apără: Virusul există şi trebuie combătut, dar internarea obligatorie pentru 48 ore e un abuz

Renate Weber
Renate Weber (Epoch Times România)

Aflat în centrul unui nou scandal, Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat, la Europa FM, care au fost raţiunile pentru care a atacat din nou legea privind carantina şi izolarea la Curtea Constituţională. Mai exact, este vorba despre două articole din noul act normativ.

"Am considerat că ambele articole sunt în contradicţie cu prevederi din Constituţie. Noi considerăm că anumite alineate din lege nu respectă decizia anterioară a CCR. Curtea spusese foarte clar că, atunci când e vorba de internarea obligatorie într-un spital, pentru că este o măsură privativă de libertate, trebuie să fie de ultim resort. Adică, înainte trebuie să se apeleze la alte remedii prin care să se asigure că nu se răspândeşte o boală contagioasă. Acea chestiune a internării 48 de ore vine prin intermediul legii, nu mai sunt etape premergătoare. Şi accesul unei persoane la justiţie pentru a contesta internarea e lipsit de eficienţă, pentru că judecătorul nu va mai putea să facă o evaluare, ci va fi obligat să aplice articolul ca atare", a afirmat Renate Weber.

Reporter: Nu vă temeţi că veţi fi acuzată din nou că blocaţi aplicarea măsurilor pentru a preveni răspândirea virusului?

Renate Weber: Cum blochez eu? Legea e în vigoare. Dacă sesizez CCR înseamnă că blocăm? Eu am dreptul legal să sesizez CCR, dacă eu cred că e încălcată Constituţia.

Reporter: Dvs credeţi că există coronavirusul?

Renate Weber: Bineînţeles. Am grijă de mine, de angajaţi, de familia mea. Ba văd că e mai agresiv decât au considerat cei de la OMS. Sigur că virusul există şi el trebuie combătut. Dar nici un alt stat din UE nu internează persoanele împotriva voinţei lor.

Reporter: Dar pot persoanele să stabilească ce e mai bine pentru ele? Sau medicul ştie care e măsura cea mai bună?

Renate Weber: Dar măsura cea mai bună poate să fie gândită în aşa fel încât să fie o măsură graduală. Vedem care sunt remediile şi treptele pentru aceste remedii. Asta spusese şi CCR.

Reporter: Poate devine prea târziu. După ce sunt parcurse toate celelalte trepte … poate pacientul ajunge prea târziu la spital.

Renate Weber: Nu putem să discutăm în principiu. Legea trebuie să aibă în vedere toate aceste aspecte. Noi nu ne substituim nici guvernului, nici parlamentului … Dar haideţi să luăm cazul persoanelor care se opun internării, cine o ia să o ducă în spital? Legea nu stabileşte acest lucru. Poliţiştii nu au competenţe să facă aşa ceva.

Reporter: Să înţeleg că dacă o persoană apropiată de dvs este depistată pozitiv, preferaţi să nu fie internată în spital?

Renate Weber: Nu ştiu de unde aţi tras acea concluzie? Depinde ce vrea acea persoană.

Reporter: Dar eu nu ştiu ce e mai bine pentru mine. De aceea mă duc la spital, pentru că medicul ştie cel mai bine.

Renate Weber: Sigur, pentru asta sunt medicii. Iar dacă vă convinge că e mai bine vă internaţi asta e internare benevolă.

Reporter: Şi dacă nu vreau să mă internez, cine îşi asumă că eu pot să mor?

Renate Weber: Asta trebuia să stabilească legea. Dvs sunteţi oricum obligată să vă izolaţi la domiciliu pentru o perioadă de timp. Aici legea era obligată şi, din păcate, nu face asta …era obligată să stabilească felul în care vă izolaţi acasă, cine verifică faptul că staţi în izolare, cu cine ţineţi legătura dacă starea de sănătate se va înrăutăţi şi aşa mai departe.

Reacţia lui Orban

"Vreau să vă dau o veste, care, sincer, pe mine m-a şocat astăzi: Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională Legea carantinei şi izolării. Asta deja mi se pare că depăşeşte orice fel de închipuire.

După ce trei săptămâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare sub supraveghere medicală sau de izolare sau de carantinare a pacienţilor diagnosticaţi ca fiind pozitivi, mii de cetăţeni diagnosticaţi pozitiv, pe lângă asta, nu am avut posibilitatea să luăm nicio măsură pentru a putea izola persoanele de contact ale fiecărei persoane diagnosticate pozitiv, după ce s-a văzut ce efecte grave, dramatice, a avut lipsa cadrului legislativ, Avocatul Poporului recidivează şi atacă şi o lege care a fost adoptată de Parlament - şi care a fost adoptată de Parlament în urma deciziei Curţii Constituţionale, tot la sesizarea Avocatului Poporului.

Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcţie pe care, personal, nu o înţeleg. Iar persistenţa asta în a ataca legi fundamentale care permit Guvernului şi autorităţilor sanitare să se lupte împotriva epidemiei, să protejeze sănătatea şi viaţa oamenilor, mie îmi pare deja un atac împotriva intereselor fundamentale ale României", le-a spus premierul Ludovic Orban miniştrilor prezenţi la şedinţa guvernului de vineri seară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne