Renate Weber: ”S-a spionat tot şi s-a înregistrat tot”

Renate Weber
Renate Weber (NORBERTO DUARTE / AFP / Getty Images)

Europarlamentarul român, Renate Weber, a explicat la RFI, ca şi România poate fi printre ţările spionate de NSA. Ea şi-a exprimat opinia că "nu doar SUA au spionat comunicaţiile la nivel global, ci şi ţări ca Rusia şi China".

Weber a mai explicat că nu are niciun dubiu că aceste metode au fost folosite şi în ţara noastră atunci când a prezentat interes.

”Dacă au avut interesul să le intercepteze n-am niciun dubiu. Şi eu cred că problema aici nu e dacă au avut interesul. Din ceea ce am auzit până acum în aceste audieri publice, eu mi-am format convingerea că de fapt s-a spionat tot şi s-a înregistrat tot aşa, ca să fie, ca să avem nevoie la un moment dat, să ştim ce putem folosi, o atitudine uşor orweliană, pentru că lucrurile deja au mers prea departe”, a menţionat membrul comisiei LIBA, Renate Weber.

Deputatul european a mai susţinut că există şi alte puteri mondiale care fac interceptări asemănătoare iar informaţiile colectate sunt păstrate pentru viitor.

"Eu nu cred nicio singură clipă că Statele Unite au făcut lucrul ăsta şi sunt singura putere de pe planetă care a făcut asta. Eu cred că nouă ne lipsesc informaţiile cu privire la ce au făcut de exemplu ruşii, la ce au făcut chinezii, adică acele ţări care au avut şi banii care să fie investiţi într-o tehnologie adecvată. Nu ştim, dar gândul meu spune că în mod sigur s-au spionat între ei şi în general la ora actuală, cam tot ce se întâmplă în spaţiul virtual, în materie de telefonie, de comunicaţii, Internet, cred că este posibil să fie înregistrat, stocat în diferite locuri", a mai explicat aceasta.

În privinţa suspiciunilor oficialilor germani, conform cărora telefonul Angelei Merkel a fost ascultat de către serviciile secrete din SUA, Weber a lăsat să se înţeleagă că un asemenea eveniment este posibil şi în caz că este real, este deja scandalos.

”Sigur că nimeni nu se gândeşte că UE sau statele membre vor să-şi strice relaţia cu Statele Unite (...). Pe de altă parte, însă, cum ne simţim când Angela Merkel îi dă telefon lui Obama şi-i spune: e adevărat? Serviciile voastre chiar mi-au ascultat mie telefonul? Obama ce să facă, spune nu. Acum eu nu ştiu, i-au ascultat, nu i-au ascultat, dar însăşi ideea că o astfel de conversaţie are loc, nu că poate să aibă loc, ci chiar a avut loc, în sine nu este O.K.!”, a concluzionat Weber.

Ca reacţie la dezvăluirile privind activităţile de spionaj ale Agenţiei Americane pentru Securitate Naţionale, Parlamentul European a cerut, miercuri, Comisiei Europene suspendarea temporară a acordului privind transferul datelor bancare dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne