Remus Cernea vrea să spargă monopolul PNL-PSD. Apel către Monica Macovei şi Nicuşor Dan

Remus Cernea
Remus Cernea (Epoch Times România)

Deputatul independent, Remus Cernea avertizează că dacă legea privind alegerile parlamentare va fi votată în forma actuală, va urma o "miercurea neagră" a democraţiei şi lansează un apel către Monica Macovei şi Nicuşor Dan pentru coagularea unei alianţe care să le ofere românilor o alternativă reală la felul de a face politică pentru privilegii personale, "aşa cum au făcut PNL şi PSD."

Potrivit lui Cernea, PNL şi PSD acţionează în virtutea aceluiaşi interes de a-şi prezerva cu orice preţ monopolul asupra vieţii politice din România şi pentru a se "eterniza la putere“. Astfel, în loc să avem o reformă electorală care să permită o reală competiţie, noua lege pentru alegerea parlamentului (Pl-x nr. 445/2015) este una deosebit de restrictivă şi gândită pentru a reduce drastic şansele unor alternative la PSD şi PNL de a accede în noul legislativ.

"Singura şansă pentru a sparge monopolul PNL-PSD este ca formaţiunile politice noi să găsească platforma comună de principii şi valori şi să se coalizeze într-o alianţă ca alternativă democratică la partidele mari.", scrie Remus Cernea, într-o postare pe contul său de Facebook.

Reamintim că Nicuşor Dan, preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul şi una din cele mai respectate personalităţi în rândurile societăţii civile a anunţat în repetate rânduri că îşi va constitui un partid politic care să ofere o alternativă la vechile formaţiuni, osificate în corupţie.

Remus Cernea şi-a exprimat, de asemenea, intenţia de a fonda un partid imediat după promulgarea legii partidelor politice iar Monica Macovei a pus deja bazele M10.

Atât Nicuşor Dan cât şi Monica Macovei sunt percepuţi ca figuri emblematice în lupta împotriva corupţiei.

Redăm postarea lui Remus Cernea:

"PNL şi PSD pregătesc votul anti Iohannis“!

După ‘marţea neagră’ din 2013, ar urma ‘miercurea neagră’ a democraţiei dacă legea privind alegerile parlamentare va fi votată în această formă.

PNL şi PSD acţionează în virtutea aceluiaşi interes de a-şi prezerva cu orice preţ monopolul asupra vieţii politice din ţara noastră şi pentru a se „eterniza la putere“. Singura şansă pentru a sparge monopolul PNL-PSD este ca formaţiunile politice noi să găsească platforma comună de principii şi valori şi să se coalizeze într-o alianţă ca alternativă democratică la partidele mari.

În loc să avem o reformă electorală care să permită o reală competiţie, noua lege pentru alegerea parlamentului (Pl-x nr. 445/2015) este una deosebit de restrictivă şi gândită pentru a reduce drastic şansele unor alternative la PSD şi PNL de a accede în noul legislativ.

Dar fără o reală competiţie electorală, nu există nici o şansă veritabilă de reformare a clasei politice. Iar votul cetăţenilor din turul II al alegerilor prezidenţiale a fost unul care a cerut o schimbare masivă a actualei clase politice.

Dacă legislaţia electorală nu va permite această schimbare, atunci mersul spre democraţie al ţării noastre va risca să fie blocat iar frustrările şi resentimentele foarte multor cetăţeni faţă de politicieni vor creşte. Iată câteva dintre prevederile extrem de restrictive:

1. Prin Art. 94 alin. (2) pct. b), pragul electoral se ridică în loc să scadă. De la 5% prag pentru partide, 7% pentru alianţe formate din 2 partide şi 8% pentru alianţe formate din 3 sau mai multe partide, se ajunge la 8% pentru alianţele din 2 partide, la 9% pentru alianţele din 3 partide şi 10% pentru alianţele din 4 sau mai multe partide!

2. Prin Art. 54 alin. 2, se solicită un număr uriaş, de ordinul sutelor de mii de semnături pentru candidaţii la alegeri - ceea ce restrânge, de asemenea, şansa reală de participare la competiţia electorală mai ales pentru formaţiunile nou înfiinţate.

3. Pentru candidaţii independenţi, Art. 68 alin. 7 prevede că au drept la maximum 5 minute de campanie electorală la posturile publice pe perioada celor 30 de zile de campanie electorală, adică 10 secunde pe zi!

Prin această lege, PNL şi PSD arată că nu doresc competiţie deschisă, dreaptă, ci vor să câştige printr-o lege făcută în avantajul lor. Altfel spus, PNL şi PSD pregătesc votul anti-Iohannis, pentru că dezbaterea privind schimbarea legii electorale a apărut în urma succesului votului pentru Klaus Iohannis la prezidenţiale. Dacă va trece astfel, Legea alegerilor parlamentare ar certifica despărţirea dintre PNL şi preşedintele Iohannis sub aspectul valorilor promovate şi clamate în spaţiul public.

Preşedintele a vorbit răspicat şi repetat despre reforma electorală, în timp ce PNL a respins cam toate propunerile venite de la societatea civilă sau de la diferiţi parlamentări (inclusiv eu am făcut câteva propuneri), care ar da o şansă unei competiţii deschise. Această lege ar fi o contrareformă, un vot anti Iohannis.

Partidele se pot înfiinţa acum cu doar 3 membri, faţă de 25.000 cât era prevăzut până anterior. Dar prezenţa acestora pe buletinul de vot ar putea fragmenta votul celor care doresc o schimbare. În mod ironic şi dramatic, votul celor care votează împotriva PSD şi PNL se va duce, prin redistribuire, exact spre partidele mari pe care nu le mai doresc la putere şi care timp de 25 ani au ţinut România pe loc.

Singura soluţie pe care o văd constă în realizarea unei coaliţii de formaţiuni noi şi democratice care să aspire la 15-20% din voturi pe fondul unei dorinţe tot mai largi din societate de a încheia epoca de 25 de ani de dominaţie politică a celor de la PSD şi PNL.

Lansez un apel către Monica Macovei şi Nicuşor Dan să ne aşezăm la masa dialogului şi să construim o alternativă la felul de a face politică pentru privilegii personale, aşa cum au făcut PNL şi PSD. Electoratul nostru se cam suprapune, nu trebuie să ne luăm unii altora voturile, pentru că putem constitui o alternativă reală la schimbare. La ora actuală nu există o forţă reală în Parlament care să se opună partidelor mari, iar România nu are nici o altă şansă la schimbare în actualul context

Remus Cernea – deputat independent"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.