Relaţia România-Germania, una de "importanţă strategică". Merkel: „Bine ai venit, dragă Klaus!”

Aflat luni în vizită oficială la Berlin, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Klaus Iohannis şi Angela Merkel
Klaus Iohannis şi Angela Merkel (presidency.ro)

Relaţia dintre România şi Germania este nu doar una de importanţă strategică, ci şi o relaţie privilegiată şi, cu siguranţă, una dintre cele mai bune relaţii pe care le avem, a declarat luni, în cadrul unei conferite de presă comune cu Angela Merkel, preşedintele Klaus Iohannis.

"Mulţumesc pentru această întâlnire deosebit de bună şi intensă! (...) Avem anul acesta toate motivele să ne întâlnim, să discutăm şi să celebrăm - 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice între Germania şi România, 25 de ani de când s-a semnat Tratatul de prietenie între Germania şi România, şi 10 ani de când România a devenit membră a Uniunii Europene, atunci sub Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene. Relaţia cu Germania este pentru România nu doar una de importanţă strategică, este şi o relaţie privilegiată şi, cu siguranţă, una dintre cele mai bune relaţii pe care le avem, şi doamna Cancelar şi cu mine ne-am propus să păstrăm această relaţie şi să o îmbunătăţim", a precizat Iohannis.

Preşedintele a punctat faptul că Germania a rămas cel mai important partener comercial pentru România. Este pe primul loc, cu creşteri constante de peste 10% în ultimii ani, un fapt notabil care "arată că suntem nu doar apropiaţi politic, ci suntem apropiaţi şi economic".

"Importanţa minorităţii germane din România şi a comunităţii româneşti din Germania a fost subliniată de noi amândoi şi credem că aceste comunităţi contribuie semnificativ la crearea unui pod între naţiunile noastre, respectiv la întărirea acestui pod între naţiunile noastre. Am vorbit, evident, mult şi despre Europa, despre proiectul european. Amândoi suntem de părere că este cel mai valoros proiect. Trebuie consolidat, continuat şi îmbunătăţit. Trebuie, părerea mea, să găsim căile cele mai bune pentru a ne apropia iarăşi de cetăţeanul european, de a asigura securitatea spaţului european şi de a găsi cele mai bune căi de a face UE mai bună. Mai bună însemnând să funcţioneze mai bine, să fie mai eficientă şi mai acceptată", a afirmat Iohannis.

În acest context, şeful statului a menţionat tema Spaţiului Schengen şi susţine că Angela Merkel l-a încurajat să continue discuţiile şi cu alţi parteneri europeni, "poate reuşim într-un timp rezonabil să ne apropiem de o soluţionare".

"Sigur că şi tema Preşedinţiei româneşti a Consiliului Uniunii din 2019 a fost abordată şi trebuie să reamintesc că exact în timpul în care vom avea noi Preşedinţia vor apărea teme grele. Se finalizează Brexit-ul, se discută următorul buget al Uniunii, şi cred că putem să jucăm un rol nu doar important, ci şi pozitiv atunci când vom prezida Consiliul", a subliniat Iohannis.

În acelaşi timp, cei doi lideri au discutat şi despre relaţia transatlantică.

"Am relatat, pe scurt, cum a decurs vizita pe care am făcut-o acum câteva zile în Statele Unite, în Washington, şi am căzut de acord că rămânem pe aceeaşi idee comună şi importantă, că relaţia transatlantică este vitală, că UE este importantă pentru SUA şi SUA este importantă pentru Uniunea Europeană. Suntem de aceeaşi părere, că nu trebuie să optăm între NATO şi UE, ci trebuie să colaborăm. Aceste lucruri vor duce, după opinia noastră, la îmbunătăţirea întregii situaţii în care ne aflăm", a continuat preşedintele.

Iohannis şi Merkel au trecut în revistă, în mod natural, Vecinătatea Estică, problematica Moldovei, a Ucrainei.

"Am discutat chiar un pic mai în detaliu despre Spaţiul Mării Negre şi despre securitatea la Marea Neagră, unde avem păreri practic identice. Este un spaţiu care este vital, nu numai pentru Uniune, dar şi pentru NATO, şi, în sens larg, pentru securitatea noastră, a întregii regiuni. În final, vreau să mai subliniez o dată că această discuţie foarte intensă şi foarte bună mi-a făcut mare plăcere şi îi mulţumesc doamnei Cancelar Merkel", a conchis Iohannis.

Merkel: Bine ai venit aici, dragă Klaus

"Mă bucur foarte mult să îl salut pe Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. Fiind invitat să vorbească mâine la o ceremonie pentru comemorarea victimelor refugiului, unde va avea discursul principal, noi am folosit această ocazie să aprofundăm relaţia noastră bilaterală foarte bună şi să ne întâlnim aici, la Cancelaria Federală.

Mulţumesc, domnule Preşedinte, pentru că v-aţi înscris în cartea de condoleanţe pentru decesul fostului Cancelar Federal Helmut Kohl! Cred că este un gest de recunoştinţă şi de respect faţă de rolul lui Helmut Kohl în evoluţia Europei de Est în această perioadă de tranziţie. (...)

Minoritatea germană din România îndeplineşte o funcţie importantă de punte între societăţile celor două ţări, iar Preşedintele Iohannis este un exemplu foarte bun în acest sens. Am vorbit şi despre relaţiile economice, care au avut o evoluţie foarte dinamică, au fost creşteri considerabile anul trecut, de ordinul zecilor de procente. Am vorbit şi despre digitalizare. Preşedintele m-a asigurat că România este o locaţie foarte bună pentru specialiştii IT. Acestea sunt domenii foarte importante pentru noi.

Am abordat şi problemele foarte importante pentru Uniunea Europeană. Vom avea un Consiliu European în această săptămână şi vom acţiona în comun privind extinderea pieţei digitale. Am menţionat încă o dată faptul că România, după aderarea la UE, a înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte statul de drept şi a luptei împotriva corupţiei. Totodată, am avertizat că abateri de la calea deja începută ar putea pune la îndoială progresele înregistrate in procesul de reformă, dar ştiu, totodată, că Preşedintele Iohannis sprijină acest proces şi vreau să îi mulţumesc în acest sens pentru eforturile depuse în beneficiul statului de drept din România.

Revenind la Consiliul European, vom aborda subiecte la care România şi Germania au poziţii comune, cum ar fi combaterea terorismului, protecţia mediului şi chestiunea politicii privind migraţia. Noi trebuie să înregistrăm progrese privind protejarea frontierelor externe, unde s-au făcut progrese deja, dar şi în ceea ce priveşte stabilitatea în ţările de provenienţă, şi aici tematica Libiei este de cea mai mare importanţă. De aceea, am discutat cu Preşedintele Iohannis despre evoluţia din regiune şi spiritul cooperării trebuie să joace un rol important aici, deoarece, în anumite ţări, precum Yemen sau Siria, va fi nevoie de politici speciale. Încă o dată, bine ai venit aici, dragă Klaus!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne