Regulile complexe fac UE vulnerabilă în faţa corupţiei

Plenul Parlamentului European, 14 ianuarie 2014.
Plenul Parlamentului European, 14 ianuarie 2014. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)

Complacerea şi regulile complexe fac instituţiile Uniunii Europene vulnerabile la corupţie şi conflicte de interese, conform unui raport redactat de un ONG specializat în transparenţă, a notat Euobserver.

Raportul denumit „Sistemul de Integritate al Uniunii Europene” a fost publicat de către Transparency International pe 24 aprilie, fiind prima analiză a riscurilor de corupţie internă din zece instituţii ale UE.

„Instituţiile UE au făcut multe pentru a-şi ordona casa însă fundaţiile puternice sunt subminate de către legile complexe, complacere cât şi de lipsa unei continuităţi”, a precizat Carl Dolan, directorul Transparency International din Bruxelles.

„Există o fundaţie bună în sistemul UE pentru susţinerea integrităţii şi a eticii”, conform raportului.

„Totuşi această fundaţie este de multe ori subminată din motive precum implementarea deficientă, lipsa unei conduceri politice, eşecurile de a aloca fonduri şi personal suficient, cât şi de incertitudinile sistemului de aplicare a legii”.

„Ca rezultat, în ciuda îmbunătăţirilor din cadrul general, riscurile corupţiei persistă la nivelul UE. Cele mai urgente probleme sunt: opacitatea sistemului legislativ şi de lobby al UE, conflictele de interese administrate prost, protecţia ineficientă pentru cei care denunţă actele de corupţie, cât şi sancţiunile minore aplicate companiilor corupte”.

Raportul Transparency International solicită instituţiilor UE un dosar cu „amprentele legislative” ale tuturor grupurilor de lobby şi interese care participă la proiectele de politică, lege şi amendamente.

De asemenea, îndeamnă la publicarea documentelor folosite în fiecare pas al procesului de concepere a legislaţiei, inclusiv rapoarte ale negocierilor informale dintre instituţii.

Între timp, Registrul de Transparenţă al UE pentru lobby-işti ar trebui să devină obligatoriu şi să fie extins incluzând Consiliul Uniunii şi ambasadele naţionale.

„Nu estimăm nivelul corupţiei din acele instituţii ci capacitatea acestora de a preveni, descoperii şi rezolva corupţia în timp ce aceasta se desfăşoară”, declarat Dolan.

Imaginea unor instituţii ale UE a fost deteriorată în timpul scandalurilor „bani pentru influenţă” din ultimii cinci ani.

Comisarul pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului al UE a fost forţat să demisioneze în 2012 din cauza acuzaţiilor de corupţie cu privire la o legislaţie pe tema tutunului.

Mai mulţi europarlamentari au fost surprinşi în Parlamentul European când pregăteau amendamente pentru legislaţia UE în schimbul banilor oferiţi de către firmele de lobby.

De asemenea, aproximativ 70% dintre europeni cred că există corupţie în interiorul instituţiilor UE, conform unui sondaj al Eurobarometer.

Raportul cere îmbunătăţirea protecţiei pentru cei care denunţă actele de corupţie şi pentru oficiul anti-fraudă al blocului, care a fost criticat de către europarlamentari pentru presupusa apropiere faţă de Comisie, oferindu-le o „independenţă operaţională impenetrabilă”.

„Cum putem fi siguri că OLAF poate judeca efectiv corupţia din interiorul Comisiei în condiţiile în care independenţa sa faţă de această instituţie este îndoielnică şi când au existat întâlniri secrete cu membrii de top ai Comisiei pentru a discuta cazurile de corupţie în desfăşurare?”, a întrebat Dolan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe