Regulamentul şcolar modificat. Fără telefoane mobile la ore dar şi fără note folosite ca pedeapsă

Ministrul Educaţiei a semnat ordinul pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. Deşi unele dintre modificări sunt binevenite, reprezentanţii elevilor îl acuză pe Pop de ilegalităţi, căci a modificat drepturi altfel decât prin Statutul Elevului, fără o consultare publică.
Liviu Pop
Liviu Pop (Facebook)

Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) se modifică! Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat, marţi, pe Facebook, că a semnat ordinul pentru modificarea şi completarea acestuia. În urma intrării în vigoare a ROFUIP, efectuarea serviciului pe şcoală de către elevi, folosirea notelor ca mijloc de coerciţie şi sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii vor fi interzise de-acum încolo, relatează Hotnews.

De asemenea, regulamentul mai prevede că "pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ" (articolul 197), "rezultatul evaluării, exprimat prin calificativ, notă, punctaj etc. nu poate fi folosit ca mijloc de coerciţie, acesta reflectând strict rezultatele învăţării, conform prevederilor legale" (aliniat 3, adăugat la articolul 113), iar la articolul 198 se adaugă un aliniat care prevede interzicerea serviciului pe şcoală sau sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii.

Deşi unele dintre modificările aduse regulamentului sunt binevenite, reprezentanţii elevilor îl acuză pe ministrul Educaţiei de ilegalităţi, modificând drepturi altfel decât prin Statutul Elevului, fără să facă anterior nicio consultare publică.

"În mare sunt modificări făcute pentru zona de auxiliare. A sporit rolul asociaţiilor de părinţi, a interzis elevul de serviciu şi se prevede faptul că nota nu poate fi folosită ca mijloc de coerciţie (propusă de mine). Are şi părţi bune. Dar părţile negative ţin de faptul că nu a fost consultare publică deloc, niciun proiect pe site-ul MEN. Plus că modifică zona de drepturi ale elevilor altfel decât prin Statutul Elevului, ceea ce e ilegal. La telefoane singura modificare e că trebuie depozitate în timpul orei; şi înainte era interzisă folosirea în timpul orei (ceea ce e în regulă), iar utilizarea lor era oricum sancţionată. Să îi pui pe elevi să le depoziteze înseamnă că prezumăm din start că toţi încalcă regula şi le utilizează", a declarat, pentru Hotnews, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne