"Regret necazurile prin care trece" - Daniel Constantin răspunde la acuzele Varanului

Conferinţa ”AGRI-BUSINESS în profit”. În imagine,  Daniel Constantin
Conferinţa ”AGRI-BUSINESS în profit”. În imagine,  Daniel Constantin (Epoch Times România)

Nominalizat de Dan Voiculescu printre trădătorii care merită să fie pedepsiţi în anul 2015, ministrul agriculturii, Daniel Constantin se apară, susţinând că în ceea ce priveşte implicarea ministerului pe care îl conduce în dosarul ICA, el personal nu şi-a făcut decât datoria.

"Nu o să comentez/interpretez niciodată remarcile subiective ale unui om aflat într-o situaţie dificilă. Ca om regret necazurile prin care trece Dan Voiculescu. Îi mulţumesc pentru sprijinul şi încrederea acordate unui tânăr la intrarea în politica mare.", scrie Constantin, într-un comunicat de presă remis Epoch Times, adăugând că, în calitate de ministru el este obligat să respecte legile şi deciziile justiţiei, chiar dacă acestea afectează un om faţă de care a a fost apropiat.

Acuzat de susţinătorii fondatorului Antenelor că nu ar fi făcut nimic pentru ca Ministerul Agriculturii să nu se mai menţină parte civilă în dosarul ICA, în vederea recuperării prejudiciului de peste 60 de milioane de euro adus statului de Voiculescu şi complicii săi, Constantin vine cu o serie de precizări despre implicarea ministerului în procesul care i-a adus fostului său şef o condamnare de zece ani la închisoare.

Astfel, Constantin reaminteşte că Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în respectivul proces cu mult înainte ca el să devină ministru, respectiv în anul 2008, prin ministrul Agriculturii de la acea vreme (Dacian Cioloş n.r.), poziţie menţinută în anul 2010, prin directorul Direcţiei Juridice.

"În momentul în care am preluat mandatul de ministru al Agriculturii, am reafirmat că nu voi interveni în niciun sens în vreun dosar. După cum este cunoscut, am semnat imediat ordinul prin care directorul Direcţiei Juridice primea competentă reprezentării intereselor instituţiei în faţa instanţelor de judecată (o cutumă mai veche şi corectă nu numai în Ministerul Agriculturii).", susţine Constantin, adăugând că, într-o discuţie avută în 2012, l-a informat şi pe Dan Voiculescu despre decizia sa.

"Am cerut Direcţiei Juridice întotdeauna să aplice legea, să apere interesele ministerului şi să coopereze întotdeauna (cu documentele şi răspunsurile solicitate de toate părţile), astfel încât adevărul să iasă la suprafaţa." mai susţine ministrul.

Totodată, Daniel Constantin comentează şi informaţiile cu privire la plângerea penală depusă împotriva sa de Vlad Săvulescu, fost director al Direcţiei Privatizare - Concesionare a Administraţiei Domeniilor Statului (ADS), condamnat la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA. Acesta l-a acuzat pe Constantin că, împreună cu alţi funcţionari, ar fi refuzat să pună la dispoziţia acuzaţilor din dosarul ICA actele prin care Ministerul Agriculturii s-a constituit la cererea DNA, "în mod nejustificat", parte civilă în dosarul ICA, pentru suma de 60,6 milioane euro.

"Ca şi conducător al instituţiei, am semnat corespondenţa cu Parchetul General (nu DNA, cum s-a spus) prin care am transmis informaţiile solicitate. Au fost solicitate toate documentele din acest dosar de la constituirea ca parte civilă în 2008. Nu am fost citat niciodată, cum nu am fost niciodată în faţa vreunui procuror DNA, Parchet etc.", precizează Constantin, ca răspuns la acuzele lui Săvulescu.

Reamintim că fondatorul PC, Dan Voiculescu, închis pentru 10 ani în dosarul privatizării ICA, a lansat în prima zi din an, pe blogul personal, o serie de acuze dublate cu ameninţări la adresa adversarilor săi politici, a magistraţilor implicaţi în dosarul său şi, nu în ultimul rând, la adresa fostului său protejat, Daniel Constantin, pe care l-a acuzat de lipsă de conştiinţă.

"Anul 2015 va fi anul în care Băsescu, Udrea, Macovei, Emilian Eva (procurorul care a instrumentat dosarul ICA n.r.), Camelia Bogdan (judecătorul care l-a condamnat pe Voiculescu la închisoare), Daniel Constantin vor fi judecaţi de Dumnezeu, dar şi de justiţie.", suna avertismentul lui Voiculescu.

În august 2014, Ministerul Agriculturii, condus de Constantin, şi-a menţinut calitatea de parte civilă în dosarul ICA, în vederea recuperării prejudiciului de peste 60 de milioane de euro adus statului de Voiculescu şi complicii săi.

Decizia lui Constantin a fost privită ca o trădare a binefăcătorului său, având în vedere că ministrul îşi datorează cariera politică lui Voiculescu. Devenit preşedinte al PC, partid fondat, sub oblăduirea patronului Antenelor, Constantin a fost ministru al Agriculturii în toate cele patru guverne Ponta.

Constantin i-ar datora lui Voiculescu nu doar cariera ci şi bani, mai exact 295.000 de euro, împrumut contractat pe vremea când actualul ministru era director la o firmă de consultanţă a familiei Voiculescu, Logicons SA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne