Regizorul Cristian Mungiu vorbeşte despre parodierea sa de către o televiziune franceză

Regizorul român Cristian Mungiu.
Regizorul român Cristian Mungiu. (Ian Gavan / Getty Images)

Regizorul român Cristian Mungiu a explicat că oricât de neinspirate ar fi astfel de comentarii privitoare la români este preferabil ca noi să nu comitem acelaşi tip de greşeală, respectiv să generalizăm. În opinia lui nu este cazul să considerăm că francezii ne detestă sau ne nedreptăţesc în general, drept mărturie fiind prezenţa sa în juriul de la Cannes, de distincţia ce urmează să o primească din partea statului francez şi de filmele sale care sunt difuzate de Canal +.

Miercuri seara, în emisiunea de satiră cu marionete de pe Canal+, "Les Guignols de l'Info", regizorul român a fost înfăţişat ca o marionetă care îi cere lui Spielberg, preşedintele juriului de la Cannes din 2013, o cameră de filmat, deoarece nu are bani să o cumpere singur şi explică situaţia groaznică în care se află, cu tatăl său în închisoare, mama sa bolnavă şi el nevoit să aibă grijă de un bebeluş.

Cristian Mungiu a declarat că este totuşi vorba de folosirea într-o emisiune umoristică a unui stereotip despre români, anume un stereotip care deşi nu ne face cinste, îl putem anula cu drepturi la replică. Regizorul susţine că dacă suntem atât de afectaţi de ce cred ceilalţi despre noi, ar trebui să ne concentrăm mai degrabă asupra modului în care putem schimba obiectul acestui stereotip, astfel încât să nu mai existe în viitor.

După părerea regizorului, cineaştii şi artiştii români în general au adus contribuţii substanţiale în ultimii ani la echilibrarea balanţei în privinţa ştirilor despre ţara noastră, dar subliniază faptul că bunele şi relele nu sunt pe deplin individuale sau colective şi scoate în evidenţă astfel responsabilitatea fiecărui român de a schimba imaginea pe care o generează în ansamblu, prin rezolvarea problemelor ce cad în responsabilitatea sa.

La final el avertizează că trebuie să dăm dovadă de tact atunci când popularizăm şi comentăm despre astfel de incidente pentru că riscăm să provocăm un prejudiciu mai mare decât cel provocat de incidentul însuşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne