Registrul Electoral va fi extins pentru diaspora. Cetăţenii vor putea cere secţii de votare lângă casele lor

Coada la secţiile de votare a românilor din străinătate
Coada la secţiile de votare a românilor din străinătate (Dana Betlevy / Epoch Times Romania)

Registrul Electoral va fi extins şi pentru românii din diaspora, astfel încât româniii din străinătate să poată vota cât mai aproape de locul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, fără să mai stea la cozi, relatează Mediafax.

Ca urmare a extinderii Registrului Electoral şi pentru diaspora, românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor putea să înainteze cereri către AEP, astfel încât să poată vota la secţiile care se vor înfiinţa în apropierea adresei pe care au comunicat-o.

"Ne dorim ca, în baza modificărilor legislative operate recent, care prevăd că, dacă un număr de cetăţeni români - 100 de cetăţeni limita stabilită pentru alegerea Parlamentului - doresc să li se înfiinţeze o secţie de votare, aceştia pot completa o cerere, urmând ca, în baza cererilor făcute de ei, să se întocmească o listă permanentă, aşa cum există şi în secţiile de votare din România", a declarat purtătorul de cuvânt al AEP, Marian Muhuleţ, pentru Mediafax.

Cei care aleg, însă, să nu dea date despre locul în care doresc să-şi exercite dreptul de vot, vor vota în continuare pe listele suplimentare, la misiunile diplomatice ale României din străinătate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al AEP, Marian Muhuleţ, extinderea Registrului Electoral pentru românii din diaspora face parte dintr-un contract-cadru multianual, care se va desfăşura pe patru ani şi care prevede, de asemenea, mentenanţa şi modernizarea Registrului Electoral. Valoarea estimativă a proiectului este de 8,4 milioane de euro, cu TVA inclusă. Proiectul a fost publicat, miercuri, de AEP în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP)

Proiectul conţine un număr de cinci contracte subsecvente: "Noi am reuşit să prindem în buget, anul acesta, o sumă de aproape două milioane de euro, TVA inclusă, urmând de văzut dacă Guvernul va aloca în anii următori fondurile necesare pentru celelalte contracte subsecvente", a explicat Muhuleţ.

Printre noile funcţionalităţi ale Registrului Electoral se numără preluarea datelor de localizare ale utilizatorilor din surse multiple, în vederea validării încrucişate a corectitudinii datelor (Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice), generarea unor machete de formulare (liste suplimentare, procese verbale), gestionarea/alegerea oficialilor electorali (preşedinţi şi vicepreşedinţi de secţii), modul de verificare automată a listelor de susţinători în format electronic, dar şi alte funcţionalităţi, la cerere, potrivit caietului de sarcini întocmit de AEP.

În primă fază, se doreşte o reînregistrare a tuturor cetăţenilor români aflaţi în străinătate, pentru a avea o evidenţă foarte clară a numărului şi a locului în care se află aceştia. Reînregistrarea se va putea face fie prin depunerea de către alegători a unei cereri de înregistrare, la sediul unei ambasade, consulat, filială AEP sau primărie sau online, prin intermediul sistemul informatizat al Registrului Electoral.

Românii din străinătate care vor opta pentru înregistrarea online, ce presupune încărcarea documentelor care fac dovada domiciliului sau a reşedinţei, vor trebui să transmită cererea şi în original la sediul unei ambasade, consulat, filială AEP sau primărie.

În prezent, autentificarea în Registrul Electoral se face cu ajutorul unui user şi al unei parole iar AEP şi-a propus să îmbunătăţească modulul de autentificare, pentru ca cetăţenii să poată accesa Registrul Electoral prin token, sistem de autentificare în doi paşi, înregistrare, precum şi autentificare prin semnătură electronică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne