Regina albinelor "vorbeşte" ca o raţă: sunetul ciudat a fost înregistrat în stupi

(Sean Gallup / Getty Images)

Un sunet puternic, acut şi insistent, care acoperă zumzetul stupului: este modul în care matca informează albinele lucrătoare că este fertilă şi, prin urmare, gata să părăsească cuibul pentru a întemeia o nouă colonie.

Sunetul, pe care oamenii de ştiinţă îl definesc ca fiind similar cu sunetul unui claxon sau cu sunetul „mac mac” produs de raţe, a fost identificat şi înregistrat ca parte a unei cercetări efectuată de Nottingham Trent University, din Marea Britanie, publicată în Scientific Report.

Când o regină este gata să iasă, începe să producă scurte sunete repetate, avertizând astfel albinele lucrătoare despre prezenţa sa. Sunetul serveşte, de asemenea, pentru a se asigura că albinele lucrătoare se pregătesc să „închidă” alte regine – pregătite să iasă la rândul lor - în interiorul celulelor lor până când regina care a „avertizat” pleacă. O formă de autoprotecţie, având în vedere că dacă două regine s-ar întâlni, s-ar lupta între ele până la moarte.

Ţinute captive în celulele lor pentru a preveni confruntările, “reginele virgine” rivale “avertizează” şi ele la rândul lor: acesta ar fi, conform oamenilor de ştiinţă, semnalul către colonie prin care anunţă că sunt gata şi sunt pregătite să înlocuiască regina imediat ce aceasta pleacă.

După părăsirea celulei, versurile reginei „care a ieşit” se schimbă, devenind mai prelungite şi asemănătoare cu un „claxon”: în acest fel „porunceşte” altor albine să se pregătească pentru a roi. Aproape jumătate din stup va pleca cu noua regină pentru a întemeia o colonie separată.

Rezultatele studiului sugerează, de asemenea, că atunci când sunetul se opreşte complet, colonia ştie că nu au mai rămas alte regine virgine şi că albinele nu trebuie să roiască din nou. Sunetele au fost înregistrate prin intermediul unor senzori ultra sensibili care măsoară acceleraţia, numiţi „accelerometru”, inseraţi în inima a 25 de stupi situaţi între Franţa şi Regatul Unit. Scopul a fost de a cerceta în mod non-invaziv semnalele vibraţionale produse de albine, de a căuta indicii care ar putea ajuta la monitorizarea şi prezicerea procesului de roire. Vibraţia este una dintre formele de comunicare pe care albinele le folosesc pentru a păstra coeziunea coloniilor.

Sunetul înregistrat poate fi auzit aici: Nottingham Trent University

Articol ştiinţific de referinţă: The prediction of swarming in honeybee colonies using vibrational spectra

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură