Regimul comunist chinez arestează 9 persoane pe motivul răspândirii de “zvonuri” privind armata

Soldaţii Armatei de Eliberare a Poporului antrenându-se în Beijing.
Soldaţii Armatei de Eliberare a Poporului antrenându-se în Beijing. (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Autorităţile chineze au reţinut 9 persoane pentru răspândirea de zvonuri pe Internet, conform cărora mai mulţi ofiţeri militari chinezi ar fi fost implicaţi în proteste, precum şi pentru pătarea imaginii armatei, a susţinut vineri ziarul oficial al armatei chineze, conform unui articol publicat de Reuters.

Cei nouă au “inventat şi răspândit zvonuri” pe Internet, a susţinut cotidianul Armatei de Eliberare a Poporului.

Ei au folosit microbloguri şi aplicaţii de mesagerie pe telefonia mobilă pentru a “răspândi zvonuri privind armata, a calomnia cadrele militare şi pentru a acuza în mod fals soldaţii de implicare în ‘incidente în masă’”, a susţinut ziarul armatei, adăugând că unii dintre ei au “demonizat imaginarea armatei”.

“Incidentele în masă” reprezintă un termen folosit pentru proteste.

De asemenea, cotidianul Armatei de Eliberare a Poporului i-a identificat pe cei 9, dar a dat publicităţii numai numele de familie a 3 trei dintre “infractori”: Huang, Yuan şi Song.

Ca urmare a răspândirii zvonurilor, oamenii au mărturisit că au fost condamnaţi la “detenţie administrativă”, a relatat ziarul armatei, termen care în mod normal atrage o pedeapsă de până la 15 zile în spatele gratiilor. Totodată, ei au trebuit să fie supuşi unui proces de “educare”, fără ca ziarul să ofere alte detalii.

Luna trecută, Ministerul chinez al Apărării a declarat că autorităţile au reţinut 10 oameni pentru răspândirea de zvonuri pe Internet care au afectat imaginea armatei. Aparent, prioritare în campania preşedintelui Xi Jinping de înlăturare a corupţiei adânc înrădăcinate, câţiva ofiţeri seniori fiind deja arestaţi, adaugă Reuters.

Pedepsirea celor care răspândesc zvonuri arată determinarea tot mai mare a Partidului Comunist Chinez de a controla informaţiile legate de infracţiunile comise în rândurile partidului, securităţii şi armatei, pentru a evita declanşarea nemulţumirilor publice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.