Regimul chinez avertizează cu privire la “riscurile şi provocările grave” în cadrul unei întâlniri politice anuale

Wang Yang (centru), preşedintele Conferinţei Politice Consultative a  Poporului  Chinez, prezintă un raport în Marea Sală a Poporului din  Beijing, 3  martie 2019
Wang Yang (centru), preşedintele Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez, prezintă un raport în Marea Sală a Poporului din Beijing, 3 martie 2019 (Wang Zhao/AFP/Getty Images)

În cadrul unei întâlniri naţionale a organului consultativ politic al Partidului Comunist Chinez, ce a avut loc în 3 martie, reprezentanţii clasei conducătoare din China şi-a dezvăluit îngrijorarea în legătură cu provocările politice pe care trebuie să le înfrunte.

Conferinţa Politică Consultativă a Poporului Chinez (CPCPC) este formată din peste 2.000 de membri, în mare parte oficiali de top din diferite sectoare, precum directori de companii, celebrităţi sau atleţi.

Ca parte a celor “două sesiuni” anuale (Lianghui), liderul CPCPC, Wang Yang, a prezentat un raport în care a subliniat “multe tipuri de riscuri şi provocări grave şi complexe”.

Toţi oficialii comunişti de rang înalt au participat la întâlnire, inclusiv preşedintele chinez Xi Jinping şi ceilalţi şase membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic.

La începutul lunii ianuarie, Xi a lansat un avertisment în discursul său de Anul Nou, precizând că “2019 va aduce atât oportunităţi cât şi provocări”.

Wang a citat cuvintele lui Xi într-un apel adresat membrilor CPCPC pentru ca aceştia să conştientizeze “dificultăţile şi pericolele care se află în faţă şi să înţeleagă esenţa ‘stabilităţii’”. Partidul invocă deseori stabilitatea puterii ca fiind o prioritate – în special pentru a justifica campaniile împotriva dizidenţilor şi a opoziţiei.

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de avertismente lansate de oficiali chinezi de rang înalt în contextul unei economii tot mai deficitare care ameninţă să conteste afirmaţia Partidului că guvernarea sa a adus prosperitate populaţiei.

În urmă cu doar câteva săptămâni, în 22 februarie, în timpul unei sesiuni de studiu a Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, Xi a subliniat faptul că Partidul se confruntă cu “riscuri majore pe toate fronturile”. El a declarat că oficialii vor fi traşi la răspundere în cazul în care pericolele nu sunt gestionate în mod corespunzător şi dacă se vor transforma în “ameninţări reale”.

La o conferinţă în 21 ianuarie la care au participat oficiali la nivel provincial şi ministerial, Xi a susţinut un discurs prin care a instruit cadrele de partid să prevină şi să controleze şapte riscuri: “riscul politic, riscul ideologic, riscul economic, riscul ştiinţific şi tehnologic, riscul social şi riscurile la adresa consolidării partidului”.

Xi a făcut aluzie la problemele economice grave ale ţării şi s-a referit la incidentele de tipul “lebăda neagră” – evenimente neprevăzute cu impact mare, precum disputa comercială în desfăşurare cu SUA.

Partidul Comunist Chinez se află în centrul unor probleme atât interne, cât şi internaţionale.

Rata de creştere a PIB-ului Chinei a atins cel mai scăzut nivel din 1990, cheltuielile de consum s-au diminuat, guvernele locale au dificultăţi în rambursarea datoriilor masive acumulate de-a lungul anilor şi datoriile populaţiei au atins un nivel record iar cetăţenii fac eforturi să îşi plătească creditele ipotecare.

Între timp, grupuri pentru drepturile omului şi petiţionari au organizat în permanenţă proteste la scară mare.

Pe plan internaţional, războiul comercial sino-american este încă nerezolvat. Diverse companii străine ies din China pentru a evita tarifele impuse de SUA. De asemenea, unii experţi prezic că sectorul exporturilor din China va fi lovit de concedieri la scară mare, în cazul în care disputa va continua.

Într-un interviu acordat în 1 martie pentru Voice of America, economistul chinez Cheng Xiaonong, care locuieşte în SUA, a susţinut că problemele economice ale Chinei vor reprezenta cel mai mare risc al Partidului Comunist Chinez, având în vedere efectele lor ample. În acelaşi timp, comentatorul Chen Pokong a declarat că menţionarea “riscurilor politice” indică faptul că, pe plan intern partidul se confruntă cu unele lupte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe