Regele îşi arată slăbiciunea fizică şi nu face nicio referire la chestiunea catalană (revista presei spaniole)

Regele Spaniei, Juan Carlos.
Regele Spaniei, Juan Carlos. (SERGIO BARRENECHEA / AFP / Getty Images)

Imaginea Regelui Juan Carlos, care şi-a făcut, la ceremonia militară tradiţională care marchează începutul anului politic în Spania, prima apariţie publică în afara palatului după recenta operaţie la şold, apare pe prima pagină în aproape toate cotidienelor spaniole de marţi. Acestea consemnează însă diferit temele abordate de monarh: de la reducerile din armată şi până la lipsa vreunei poziţii referitoare la 'sfidarea' revendicărilor secesioniste venite din partea Cataloniei.

Regele susţine în faţa conducerii armatei reducerile din sector şi laudă în acelaşi timp eforturile depuse de militari pentru a-şi menţine capacitatea operativă. În tot acest timp, ministrul spaniol al apărării, Pedro Morenés, a cerut mai mulţi bani de la buget, scrie cotidianul El Pais. Publicaţia notează faptul că datoria publică spaniolă este cumpărată la un nivel record de investitori, după ce Trezoreria a reuşit să-şi finanţeze bonurile emise cu dobânzi de doar 2,45% în 2013.

Şovăielile regelui constituie metafora pentru cele ale guvernului, consideră cotidianul El Mundo, tot cu referire la prima apariţie publică a monarhului, care se reface încă de pe urma intervenţiei chirurgicale şi a apărut în cârje. Spania este şovăielnică, scrie cotidianul spaniol citat. Într-unul din comentariile de marţi ale editorialiştilor, publicaţia subliniază faptul că mulţi cetăţeni ar fi aşteptat ca primul discurs din acest an al regelui să facă referire la provocările secesioniste venite din partea Cataloniei sau chiar la recenta reuniune a celor 63 de terorişti ai ETA care au ieşit din închisoare ca urmare a derogării doctrinei Parot.

Regele evită să facă referire la chestiunea catalană în ziua tradiţionalei ceremonii militare de la început de an, observă şi cotidianul La Vanguardia. Juan Carlos le-a mulţumit forţelor armate pentru spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă în vremuri de austeritate, iar ministrul apărării a lăudat respectarea ierarhiei, supunerea şi disciplina drept virtuţi ale militarilor în general, precizează cotidianul catalan citat.

Pe de altă parte, cotidianul La Razon remarcă, pe lângă eforturile armatei, şi efortul regelui. Monarhul a fost foarte consumat de emoţii în prima sa apariţie publică în afara palatului, constată cotidianul spaniol. În plus, acesta anunţă de asemenea că stânga radicală bască va organiza un lanţ uman după modelul catalan, tot pentru 'dreptul de a decide', şi va începe o campanie pentru independenţă, precum şi mobilizări în Ţara Bascilor şi Navarra.

Cotidianul ABC urmăreşte un alt subiect de actualitate: ministrul spaniol al dezvoltării, Ana Pastor, redeschide dialogul dintre compania de construcţii Sacyr şi autorităţile din Panama, care suspendaseră lucrările de extindere a canalului. Părţile s-au angajat să-şi depăşească diferendele şi să ajungă la un acord, pe baza contractului, iar preşedintele panamez, Ricardo Martinelli, s-a arătat sigur că dezacordul va fi înlăturat 'aşa cum este stipulat'.

Sezonul reducerilor animă relansarea activităţii comerciale, scrie cotidianul catalan El Periodico, care consideră că nivelul cumpărăturilor făcute în această perioadă sunt în măsură să indice îmbunătăţirea stării generale a economiei. Vânzările din perioada sărbătorilor de iarnă au crescut cu aproximativ 3% în ciuda crizei, iar în Catalonia, ceea ce cotidianul numeşte 'haosul legislativ' permite reduceri cuprinse între 30% şi 50%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe