Regatul Unit al lui David Cameron se izolează şi îşi pierde din influenţă în Europa

Premierul britanic  David Cameron.
Premierul britanic  David Cameron. (Peter Macdiarmid / Getty Images)

'David Cameron nu a făcut niciun comentariu, ci doar câteva remarci asupra unor chestiuni de traducere'. Aşa a rezumat un lider european contribuţia prim-ministrului britanic la dezbaterea pe tema uniunii bancare în timpul Consiliului European din 19 şi 20 decembrie. Trebuie spus că, la summit, liderul conservator i-a enervat pe partenerii săi, scrie Le Monde în ediţia sa electronică. Cum apărarea era pe ordinea de zi, el a sosit la Bruxelles satirizând orice idee de 'armată europeană'. 'O dezbatere falsă', a replicat François Hollande.

Relaţiile dintre Londra şi vecinii săi europeni nu încetează să se deterioreze. De când David Cameron a promis, în luna ianuarie, organizarea unui referendum cu privire la posibila ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană la orizontul anului 2017, schimbul de opinii s-a transformat într-un dialog al surzilor. 'Doar spunând 'Nu' nu este o metodă eficientă de a te face ascultat', se plânge un înalt responsabil al Comisiei. Potrivit acestuia, 'neputinţa' lui Cameron îi marginalizează ţara.

Nervozitatea recentă din jurul imigraţiei intra-europene provenind din ţările ultimului val de extindere reflectă bine tensiunile actuale. Regatul Unit este ţara care a contribuit cel mai mult la extinderea Uniunii spre ţările din Est. Acest lucru nu-l împiedică pe Cameron să facă apel la restrângerea circulaţiei în interiorul Uniunii pentru a lupta contra 'turismului social'. Acest mesaj a fost repetat în marja ultimului summit al şefilor de stat şi de guvern, cu câteva zile înainte de deschiderea definitivă a frontierelor pentru cetăţenii români şi bulgari, la 1 ianuarie 2014.

David Cameron sugerează limitarea acestor mişcări migratorii. Regatul Unit se află deci într-o situaţie schizofrenică: este pentru extindere, dar contra liberei circulaţii, comentează Le Monde. E o contradicţie, a lăsat să-i scape, în termeni reţinuţi, un diplomat. Nenegociabil, adaugă Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie: 'Libera circulaţie este un drept fundamental al Uniunii Europene'.

Ofensiva este cu atât mai de neînţeles la Bruxelles, Paris sau Berlin, cu cât David Cameron a făcut totul, în ultimele săptămâni, pentru a împiedica lupta contra abuzurilor şi fraudelor generate de utilizarea tot mai masivă a lucrătorilor detaşaţi.

Pentru a reduce la minimum 'dumpingul social', Franţa şi Germania au reuşit, la capătul unei lupte dure, să întărească controalele, în pofida recomandării Regatului Unit şi a unei părţi din ţările Europei centrale care nu doreau să împovăreze şi mai mult companiile. De data aceasta, Polonia s-a delimitat de Londra, după ce a înţeles că primul ministru britanic pune în discuţie libertatea de mişcare.

Acest episod ilustrează într-un fel relativa izolare a lui David Cameron, în pofida eforturilor Angelei Merkel de a-l readuce în jocul european. 'Marea Britanie şi-a pierdut influenţa, reducându-se la un simbol al excepţionalităţii', estimează Hugo Brady, cercetător la Bruxelles pentru think tank-ul britanic Centre for European Reform (Centrul pentru Reformă Europeană).

Atitudinea paradoxală britanică vine, în parte, dintr-o neînţelegere profundă, consideră publicaţia franceză. Prin declaraţiile sale împotriva Bruxelles-ului, Cameron nu se adresează Europei, ci bazei sale electorale. Practic, el ar prefera să evite subiectul: el a mărturisit, înainte de alegerea sa în 2010, că nu are absolut nicio intenţie de a deschide dosarul. Dar el nu a luat în considerare atunci opoziţia deputaţilor conservatori eurosceptici, care şi-au multiplicat demersurile pentru a obţine un referendum.

În acelaşi timp, criza din zona euro şi valul de imigraţie din estul Europei au accentuat fronda Londrei contra UE. Partidul antieuropean UKIP (Partidul Independenţi din Regatul Unit) a luat iniţiativa abordării subiectelor, crescând în sondaje. Riscul politic devenea prea puternic pentru Cameron. Acest fapt aproape l-a forţat să promită un referendum pentru 2017.

Conform publicaţiei franceze, premierul britanic este obligat să practice un dificil exerciţiu de echilibristică, fără să reuşească deocamdată să reia controlul dezbaterii pe tema Europei în ţara sa. El este primul care doreşte aprofundarea uniunii monetare pentru a întoarce pagina crizei datoriilor. Dar în acelaşi timp face totul pentru a se ţine la distanţă de zona euro, chiar şi cu riscul de a complica punerea în aplicare a unor proiecte, aşa cum au arătat-o negocierile asupra uniunii bancare.

În schimb, majoritatea liderilor europeni sunt suspicioşi faţă de cererile de renegociere a tratatelor UE, formulate de David Cameron, pentru ca Londra să recapete din competenţe înaintea unui eventual referendum. 'Nu trebuie să deschidem cutia Pandorei', s-a spus la Elysée. Britanicii dispun deja de numeroase derogări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe