Reformele în Justiţie vor fi uşor promovate

(photos.com)

Odată ce preşedintele a fost ales, reforma în Justiţie va merge mult mai uşor deoarece în fruntea ţării a ajuns un magistrat. Astfel consideră ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, care a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că îi va solicita lui Nicolae Timofti să fie alături de Guvern în reformele pe care şi le propune.

Ministrul Justiţiei a salutat alegerea lui Nicolae Timofti în calitate de şef al statului. "Sunt foarte bucuros că s-a rezolvat această problemă, care era o frână nu doar pentru reformele în Justiţie, dar pentru multe alte reforme, pentru că de fiecare dată plana în faţă perspectiva unor alegeri anticipate. Şi din moment ce s-a pus punct, urmează să ne concentrăm doar pe realizarea reformelor, pe care le aşteaptă de la noi cetăţenii", a declarat acesta.

Totodată ministrul s-a arătat convins că va avea suportul lui Nicolae Timofti: "Sunt sigur că în Justiţie, reformele vor merge mult mai uşor, vor fi susţinute încă de un actor important, care este preşedintele ţării. Fiind jurist de profesie, fiind magistrat înţelege atât starea reală, cât şi necesitatea schimbării”.

"Este o persoană cu o experienţă enorm de bogată, a participat la mai multe reforme care s-au realizat în domeniul Justiţiei, cunoaşte din interior foarte bine starea de lucruri. Îi voi solicita să fie alături de Guvern în reformele pe care şi le propune, să le susţină şi în aşa mod, să atingem obiectivele care stau în faţa noastră", a punctat Efrim.

Cu privire la corupţia din ţara noastră, Efrim a specificat că acest fenomen a ”atins amploarea. Şi am ajuns prea departe pentru a nu interveni”, iar responsabil de această problemă este ”puterea care are şi trebuie să aibă mecanisme pentru a lupta cu corupţia. În egală măsură această sarcină este pusă în faţa Guvernului, instituţiei Parlamentului, cât şi Preşedinţiei, respectiv, autorităţile competente în domeniu. Astfel încât cred că şi aici preşedintele va avea un cuvânt greu de spus.”

În cadrul interviului, ministrul justiţiei a spus despre întrevederea de la Strasbourg cu secretarul general al Consiliului Europei, unde au discutat despre evoluţia reformelor în sectorul justiţiei. Oficialul European era informat foarte bine despre evoluţia reformelor din ţara noastră şi ”a dat aprecierea corespunzătoare..., a apreciat mult strategia noastră de reformă în justiţie în următorii cinci ani şi planul de acţiuni pentru implementarea acestei strategii şi ne-a asigurat că Consiliul Europei ne va sprijini şi în continuare în procesul de reforme.”

Amintim că Nicolae Timofti a fost ales, pe 16 martie, preşedinte al Republicii Moldova. Pentru el au votat 62 de deputaţi. Curtea Constituţională a validat mandatul lui Timofti.