Referendumul din USR. Nicuşor Dan: "Sper să fie rezultatul la care mă aştept. Dacă nu, rămân afară!"

Pragul de cvorum la referendumul convocat în USR a fost atins, însă consultarea membrilor formaţiunii pe tema poziţionării partidului faţă de redefinirea familiei în Constituţie se va încheia duminică. În funcţie de rezultatul votului, Nicuşor Dan ar putea reveni în partid.
Dan Barna
Dan Barna (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

950 de membri USR şi-au exprimat deja opţiunea în cadrul referendumului privind poziţionarea partidului faţă de iniţiativa de modificare a Constituţiei în vederea redefinirii familiei, pragul pentru cvorum fiind deja atins, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al USR.

"Referendumul a început luni dimineaţă la ora 0:00 şi se va încheia duminică la ora 24:00. În momentul de faţă vă pot da o veste interesantă: s-a atins deja pragul de cvorum, avem peste 950 de persoane care şi-au exprimat deja votul, deci am trecut de 52%, ceea ce e un mesaj foarte bun. Suntem deja la jumătatea intervalului şi iată cvorumul a fost deja atins. E un element valoros. Mecanismul de vot se face printr-o platformă publică internaţională care asigură secretul complet al votului. Tot ceea ce putem să vedem este numărul de persoane care şi-au exprimat votul, rezultatul îl vom şti cu toţii duminică după ora 24:00", a declarat Barna, citat de Agerpres.

La rândul său, fostul preşedinte al partidului, Nicuşor Dan, a precizat, miercuri, că dacă rezultatul referendumului intern va fi cel pe care el îl doreşte, respectiv în favoarea nepoziţionării partidului pe acest subiect care a încins spiritele în România, va reveni în formaţiunea pe care a creat-o şi va candida pentru un nou mandat la preşedinţia acesteia.

"Eu sper să fie rezultatul la care mă aştept. Dacă nu, aşa cum am spus de la început, rămân afară", a spus Nicuşor Dan.

"Aici nu este o dezbatere. Pe chestiuni de drepturi civile nu există practic diferenţe între contract civil şi căsătorie. Deci nu e vorba de drepturile minorităţilor de niciun fel. Şi atunci e o dezbatere pe o chestiune simbolică, foarte importantă — căsătoria, pe care în societate există o opinie tradiţionalistă şi există o opinie modernistă. Ambele discursuri sunt legitime, nu poţi să spui că tradiţionaliştii sunt din Evul Mediu, nu poţi să spui că moderniştii sunt nişte marxişti, cum s-a spus. Deci trebuie să păstrăm o decenţă şi mai ales o toleranţă în această dezbatere în a accepta că punctul de vedere opus are legitimitatea lui şi asta e valabil şi pentru dezbaterea din USR, şi pentru cea din societate", a declarat Nicuşor Dan.

Reamintim că Nicuşor Dan a demisionat atât de la şefia USR, cât şi din calitatea de membru al partidului, după ce, ignorând dorinţa sa, membrii Biroului Naţional au votat pentru poziţionarea partidului împotriva modificării Constituţiei în sensul redefinirii familiei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Dan se împotrivise acestui demers, precizând că în partid sunt oameni cu convingeri diferite şi că o astfel de decizie va crea fracturi între ei. Dan a mai precizat că se va reîntoarce în partid în cazul în care forurile mai înalte ale USR vor decide ca partidul să nu se pronunţe pe referendumul pentru familie. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

După referendum, USR va organiza - cel mai probabil în septembrie sau octombrie - şi un Congres pentru a-şi alege preşedintele. În prezent, USR este condus de Elek Levente, şeful USR Cluj, în calitate de preşedinte interimar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne