Recursul compensatoriu şi desfiinţarea SIIJ. Cum va rezolva un guvern liberal problema?

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Liderul PNL, Ludovic Orban - politicianul care, cel mai probabil, va fi propunerea de premier cu care va veni preşedintele Iohannis - a lăsat să se înţeleagă că un viitor guvern liberal nu va da OUG pentru desfiinţarea celebrei Secţii pentru investigarea magistraţilor, la fel cum nu va da OUG nici pentru abrogarea recursului compensatoriu. Motivul? Referendumul iniţiat de preşedinte, la care românii au votat împotriva ordonanţelor pe Justiţie.

Pe de altă parte, Orban a precizat că liberalii vor acţiona pe calea proiectelor de lege din Parlament.

"Partidul Naţional Liberal a înaintat proiect de lege în Parlament pentru desfiinţarea Secţiei speciale. Este în curs de dezbatere şi normal că Partidul Naţional Liberal susţine acest proiect de lege. (...) Şi în privinţa recursului compensatoriu, Partidul Naţional Liberal a înaintat un proiect de lege de abrogare, să-i spunem, a prevederilor recursului compensatoriu, astfel încât, să stopăm, cel puţin pentru infracţiunile grave, eliberarea, înainte de termen, din detenţie.

Există calea parlamentară, iar în ceea ce priveşte, cel puţin reglementările, cel puţin în domeniul justiţiei, să nu uităm că în România, pe 26 mai, a avut loc un referendum convocat de preşedintele României în care românii au decis, foarte clar, că nu se pot emite OUG în domeniul justiţiei", a declarat Orban.

Totodată, liderul PNL a infirmat, în declaraţiile făcute astăzi la finele Biroului Executiv al partidului său, scenariul numirii Anei Birchall la şefia Ministerului Justiţiei într-un guvern liberal.

Redăm dialogul lui Orban cu presa pe acest subiect:

Reporter: Domnule Orban, înainte de votul pe moţiunea de cenzură, aţi avut discuţii cu Ana Birchall şi i-aţi oferit postul de ministru al Justiţiei, într-un viitor Guvern PNL?

Ludovic Orban: Nu!

Reporter: Dar o luaţi în calcul pe Ana Birchall?

Orban: Nu am avut nicio discuţie cu Ana Birchall. Nu ştiu de unde a fost lansat acest zvon. Eu ştiu că doamna Birchall e membru PSD. N-am avut nicio discuţie şi nu o iau în calcul.

Reporter: Dar pentru acest portofoliu, portofoliu al Justiţiei, luaţi în calcul şi nume care, de exemplu, nu sunt în interiorul Partidului Naţional Liberal?

Orban: Suntem în momentul de faţă într-o altă fază. Suntem în faza în care preşedintele României analizează în urma consultărilor care este cea mai bună variantă. Aşteptăm decizia preşedintelui.

Reporter: Desfiinţarea Secţiei speciale din Justiţie, ALDE v-a cerut?

Orban: Partidul Naţional Liberal a înaintat proiect de lege în Parlament pentru desfiinţarea Secţiei speciale. Este în curs de dezbatere şi normal că Partidul Naţional Liberal susţine acest proiect de lege.

Reporter: Colega mea susţine că în momentul de faţă ALDE vrea să se păstreze această modificare...

Orban: ALDE are posibilitatea să voteze la orice fel de proiect de lege, să voteze aşa cum se poziţionează în urma analizei şi în urma deciziei partidului. Nu putem noi să-i determinăm pe unii sau pe alţii să decidă să se poziţioneze faţă de un proiect de lege, altfel decât cum vor ei.

Reporter: Dar asta ar însemna dacă se poziţionează împotriva acestui proiect pe care dumneavoastră îl susţineţi şi nu va vota un viitor Guvern din partea PNL?

Orban: Să nu intrăm în astfel de detalii. Odată ce preşedintele va prezenta soluţia la care a ajuns după consultări, Partidul Naţional Liberal va susţine soluţia propusă de preşedinte. Avem încredere că preşedintele României va oferi cea mai bună soluţie pentru situaţia în care ne găsim şi vom purcede la discuţii, astfel încât să susţinem această soluţie.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne