Rectificarea bugetară: Pensiile cresc cu 14%, majorarea salariilor profesorilor, amânată

Florin Citu - gov.ro
Florin Citu - gov.ro (Epoch Times România)

Punctul de pensie va creşte cu 14% de la 1 septembrie, potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Concret, punctul de pensie va ajunge de la 1.265 lei la 1.442 lei, creşterea fiind de 177 de lei.

Creşterea pensiilor a fost anunţată ieri de ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, care nu a anunţat nici procentul (foarte departe de acel 40% cât prevede legea pensiilor, "bomba" lăsată moştenire de PSD liberalilor), şi nici valoarea, preferând să declare doar că va fi vorba "de cea mai mare creştere a punctului de pensie avută vreodată."

„Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodată, se propune majorarea începând cu aceeaşi dată a indemnizaţiei minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei”, se arată în nota de fundamentare.

Proiectului de rectificare bugetară mai prevede ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, (...) să se aplice de la 1 septembrie 2021, relatează Digi24.ro.

„Aprobarea acestor măsuri conduce la reducerea semnificativă a necesarului de finanţare pentru majorarea pensiilor şi salariilor personalului didactic, atât în anul 2020, de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei, cât şi în anul 2021, de la 34,3 miliarde lei la 19,3 miliarde lei”, se menţionează în document.

Concret, potrivit Edupedu.ro, Guvernul propune amânarea creşterilor salariale pentru profesori cu un an, până după alegerile locale şi generale şi până după cel mai dificil an şcolar pe care Educaţia din România l-a avut până la acest moment. Tăierea creşterii salariale promisă profesorilor de la 1 septembrie este justificată de către Ministerul Finanţelor Publice prin faptul că ar fi “costat” bugetul peste 1% din PIB.