Record mondial: călătorie de 11 zile în jurul lumii într-un balon cu aer cald


Fedor Konyukhov
Fedor Konyukhov (iusbpreface.com)

Aventurierul rus Fedor Konyukhov tocmai şi-a realizat unul dintre cele mai mari vise: de a bate un record mondial călătorind în jurul lumii într-un balon cu aer cald.

Primul zbor liber al unui balon cu aer cald a avut loc la 21 noiembrie 1783, la Paris, Franţa şi a fost realizat de Jean-Francois Pilatre de Rozier şi Francois Laurent d'Arlandes, într-un balon cu aer cald construit la 14 decembrie 1782 de către fraţii Montgolfier.

Acum este rândul aventurierului rus Fedor Konyukhov care, duminică, 24 iulie, a zburat peste oraşul australian Northam, locul în care şi-a început călătoria acum 11 zile, doborând recordul (13 zile şi jumatate) stabilit în 2002 de americanul Steve Fossett. Konyukhov a călătorit în total 34.000 de kilometri.

"Este sănătos, în afara pericolului şi foarte fericit", a declarat coordonatorul zborului, John Wallington, de la locul de aterizare, în preajma micului oraş Bonnie Rock, Wheatbelt, în Australia de Vest. Obosit, dar zâmbitor, şi-a salutat rudele şi prietenii care îl aşteptau aici.

O aventură "terifiantă"

Konyukhov a zburat peste Australia, Noua Zeelandă, Pacific, America de Sud, Capul Bunei Speranţe şi Oceanul Antarctic.

La întoarcerea în Australia, site-ul său a relatat despre modul în care curenţii de aer polar l-au împins spre Antarctica. "Este înspăimântător să fii atât de mult în sud şi atât de departe de civilizaţie. În acel loc (Antarctica) te simţi foarte singur şi departe; nu există pământ, nici avioane, nicio barcă", a spus exploratorul.

Balonul cu aer cald, cu care şi-a terminat aventura, are 56 de metri înălţime şi a folosit heliu şi aer cald pe parcursul celor 11 zile şi şase ore de călătorie, relatează site-ul web bbc.com.

Konyukhov a suportat vânturi antarctice şi temperaturi de -56 grade Celsius, zburând la mai mult de 10.000 de metri altitudine. Cea mai mare parte a călătoriei a fost conectat la rezervoarele de oxigen şi a dormit puţin.

La sosirea în Australia, şi-a îmbrăţişat soţia şi a primit felicitări din partea poliţiei din Australia de Vest, fiind chiar invitat să se alăture departamentului său de aviaţie.

Dar se pare că Konyukhov doreşte să înceapă o nouă aventură anul viitor: vrea să traverseze Australia de la vest la est, pe spatele unei cămile. Aceasta după recordul bătut în balonul cu aer cald, după ce a escaladat Everestul de două ori şi a călătorit la Polul Nord şi Polul Sud. El este, de asemenea, autorul a 17 cărţi.