Recompensă 180.000 de dolari pentru cei care rezolvă o problemă ridicată de NASA

Astronauţi
Astronauţi (NASA)

Agenţia spaţială americană NASA oferă 180.000 de dolari studenţilor universitari, care vor propune idei despre cum ar trebui să se protejeze misiunile spaţiale împotriva prafului lunar.

Suprafaţa lunii este acoperită cu un praf ciudat, „lipicios”, care pătrunde în tot ce se află în jurul ei. Deşi la prima vedere poate părea inofensiv, la microscop se poate observa că fiecare bob este extrem de ascuţit şi aspru, ca şmirghelul. În plus, dimensiunile sale mici îi conferă capacitatea de a se strecura prin cele mai minuscule fisuri.

Aceasta a fost o ameninţare subestimată în primele misiuni Apollo şi a avut consecinţe: de la un miros ciudat cu care s-au întors astronauţii Armstrong şi Aldrin în modulul lunar după prima lor plimbare, la o boală lunară necunoscută, suferită de Harrison Schmitt, astronautul de pe Apollo 17 - numită ulterior „febră de fân lunară” (rinită alergică), o patologie care provoacă strănutul convulsiv. Praful lunar poate fi foarte periculos dacă este inhalat în cantităţi mari, producând ceva similar cu silicoza experimentată de mineri.

Acum, când NASA intenţionează să trimită o altă misiune pe Lună, în cadrul programului Artemis, agenţia spaţială americană nu doreşte să facă aceeaşi greşeală şi caută soluţii împotriva prafului lunar enervant şi periculos. Acesta este motivul pentru care oferă 180.000 de dolari (peste 150.000 de euro) celor care oferă soluţii pentru a contracara consecinţele acestei probleme care, deşi mică, poate pune în pericol întreaga misiune şi chiar poate afecta grav sănătatea astronauţilor.

"NASA caută idei inovatoare în cadrul comunităţii academice pentru o gamă largă de soluţii în vederea atenuării prafului lunar şi a problemelor care includ reducerea norilor de praf la aterizare, eliminarea prafului din costumele spaţiale şi alte suprafeţe, obstrucţionarea sistemelor optice şi reducerea cantităţii de particule, printre altele”, se explică într-un comunicat al agenţiei spaţiale americane.

BIG Idea Challenge

Concret, este vorba despre 2021 BIG Idea Challenge, o iniţiativă care propune studenţilor universitari şi absolvenţilor să contribuie cu noi abordări la problemele reale ale misiunilor spaţiale.

"2021 BIG Idea Challenge oferă oportunitatea de a proiecta, construi şi testa noi tehnologii care ar putea fi utilizate pentru aplicaţii lunare. Se doreşte ca acest concurs să fie o provocare de inovaţie deschisă cu limitări minime, astfel încât echipele care fac propuneri să poată crea şi dezvolta soluţii gata de utilizare".

Cei interesaţi trebuie să se înregistreze înainte de 25 septembrie 2020. Propunerile video pot fi transmise până la 13 decembrie 2020, iar finaliştii vor fi invitaţi să îşi prezinte soluţiile în cadrul THE 2021 BIG IDEA CHALLENGE, programat pentru noiembrie 2021.

Mai multe informaţii: THE 2021 BIG IDEA CHALLENGE: DUST MITIGATION TECHNOLOGIES FOR LUNAR APPLICATIONS