Recomandări pentru creşterea economică într-un raport franco-german (presa)

(photos.com)

Guvernele francez şi german urmează să primească joi un raport comandat în comun privind măsuri necesare creşterii economice, care preconizează - pentru Franţa - o flexibilizare a programului de lucru de 35 de ore săptămânal şi o îngheţare a salariilor, afirmă revista germană Der Spiegel, în timp ce Parisul precizează că raportul nu este finalizat.

Propunerile conţinute în raport se bazează pe munca a doi economişti, francezul Jean Pisani-Ferry şi germanul Henrik Enderlein, care au fost desemnaţi la jumătatea lunii octombrie de guvernele respective să găsească piste pentru a stimula creşterea economică în cele două ţări, precizează AFP.

Acest raport, care urmează să fie prezentat la Paris miniştrilor economiei Emmanuel Macron şi Sigmar Gabriel, prevede, între altele, 'o flexibilizare a pieţei muncii în Franţa, precum şi o relaxare a programului de lucru săptămânal de 35 de ore în numeroase sectoare. Documentul mai pledează pentru o îngheţare a salariilor timp de trei ani pentru a face întreprinderile franceze mai competitive', scrie Der Spiegel, care susţine că a avut acces la document.

În ceea ce priveşte partea germană, textul încurajează Berlinul să-şi dubleze investiţiile în infrastructurile din Germania, potrivit Der Spiegel. Un efort suplimentar de 20 de miliarde de euro până în 2018 ar urma sa fie anunţat, în loc de cele 10 miliarde prevăzute în prezent, continuă revista.

'Nu este vorba despre propuneri ale guvernelor francez şi german, ci de un raport întocmit de doi economişti', a reacţionat faţă de AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez al Economiei.

'Acest raport nu este finalizat, nu poate fi deci comentat în acest stadiu. El cuprinde piste de lucru care vizează reforme structurale şi investiţii', a adăugat ea.

Contactat de AFP, Jean Pisani-Ferry a dat asigurări că 'Der Spiegel nu a avut acces la raport' şi a adăugat că 'elementele pe care le-a publicat nu reflectă conţinutul său. Henrik Enderlein şi cu mine nu dorim să oferim relaţii în acest stadiu'.

Partidul Comunist Francez (PCF) a reacţionat duminică seara, exprimându-şi neliniştea faţă de o eventuală îngheţare a salariilor.

'Îngheţarea salariilor ar fi o foarte gravă eroare din punct de vedere economic, o provocare din punct de vedere social, iar din punct de vedere politic, o nouă etapă într-un proces care alimentează dezgustul şi disperarea, dreapta şi Frontul Naţional' şi reprezintă, 'foarte exact, contrariul a ceea ce trebuie făcut pentru a redresa ţara şi a relansa creşterea prin majorarea salariilor', opinează Olivier Dartigolles, purtător de cuvânt al PCF.

Situaţia economică a Franţei şi derapajul bugetului său sunt motive serioase de nelinişte pentru Germania.

Pe de altă parte, Berlinul se află din ce în ce mai mult sub presiune din partea partenerilor săi, în frunte cu Franţa, pentru a contribui mai mult la relansarea economiei europene.