Recifele de corali din Caraibe sunt aproape de distrugere, susţine un raport

Recif de corali
Recif de corali (Romeo Gacad / AFP / Getty Images)

Cei mai mulţi corali din recifele din Caraibe sunt morţi, mai puţin de 10 la sută, în medie, fiind acoperite de corali vii, arată un nou raport uimitor.

Raportul publicat săptămâna trecută de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) arată că recifele de corali din Caraibe au murit în principal din cauza unor metode distructive de pescuit, a schimbărilor climatice, bolilor şi poluării.

Doar 8 la sută din media coralilor vii acoperă astăzi recifele, comparativ cu mai mult de 50 la sută în 1970, se arată în raport.

Acesta a adăugat că rata de declin a coralilor nu încetineşte. Aceasta a observat că stratul de corali din recifele din Caraibe, lângă Antilele Olandeze, Insulele Cayman şi alte locuri, nu este la fel de rău, mai mult de 30 la sută fiind în viaţă. Astfel de zone se află mai departe de impactul uman şi nu sunt la fel de expuse la dezastrele naturale, cum ar fi uraganele.

Stratul total de corali din Florida Keys, Insulele Virgine şi Puerto Rico a scăzut de la aproximativ 25 - 35 la sută în anii 1970 la mai puţin de 15 la sută în prezent, se arată în raport.

Apa caldă ce a fost adusă în zonă de uraganele care au trecut pe acolo a afectat recifele, a susţinut raportul. "Albirea coralilor" este un fenomen mult mai frecvent în prezent şi este cauzat de poluare şi de încălzirea apelor. Atunci când corali sunt stresaţi, nu pot susţine algele care le dau culoarea.

"Privind în perspectivă, există o nevoie urgentă de a reduce imediat şi drastic orice impact uman, dacă se doreşte supravieţuirea, în următoarele decenii, a recifelor de corali şi a unităţilor piscicole cu o importanţă vitală ce depind de ele", a afirmat Carl Gustaf Lundin, şeful Programului Global Marin şi Polar al IUCN, într-o declaraţie. El a adăugat că arderea combustibililor fosili a contribuit în mare măsură la încălzirea apelor, ceea ce duce la o scădere a numărului de corali.

Recifele care au fost grav afectate în ultimii ani sunt acum pline de alge, ceea ce face şi mai dificilă înmulţirea coralilor, potrivit raportului ce a fost realizat de 36 oameni de ştiinţă din 18 ţări şi teritorii, care au evaluat tendinţele din Caraibe.

IUCN a cerut ţărilor care au recife de corali să stopeze pescuitul excesiv, să extindă sau să creeze zone protejate şi să reducă scurgerea deşeurilor şi îngrăşământului în ocean.

"Avem nevoie de valori simple şi universale pentru starea şi tendinţele recifelor de corali din întreaga lume, iar un depozit central de date privind recifele de corali este gratuit şi uşor accesibil pentru oricine", a declarat Jeremy Jackson de la Reţeaua Globală de Monitorizare a Recifelor de Corali.

Oamenii de ştiinţă au estimat că dacă toate recifele de corali vor muri, asta ar devasta populaţia de peşte a lumii. În 2010, Lundin a declarat pentru Associated Press că "existenţa unor naţiuni întregi va fi ameninţată" dacă vor dispărea coralii.

După unele estimări, sute de milioane de oameni ar putea fi afectaţi, deoarece ei depind de recifele de corali pentru alimente.

În oceanele lumii, circa 19 la sută din corali sunt deja morţi, potrivit unui raport din 2006 al US Naţional Oceanic and Atmospheric Administration.