Rechinii imobiliari de neoprit? Lucrările din Parcul Lumea Copiilor continuă

Bucureştiul pare să devina un fel de Vest sălbatic al rechinilor imobiliari. Lucrările la cartierul rezidenţial din Parcul Lumea Copiilor continuă chiar şi după suspendarea autorizaţiei de construire.
Lucrările în Parcul Lumea Copiilor din Capitală continua, deşi autorizaţia de construirea a fost suspendată.
Lucrările în Parcul Lumea Copiilor din Capitală continua, deşi autorizaţia de construirea a fost suspendată. (Salvaţi Parcul Tineretului)

UPDATE: Sâmbătă dimineaţa lucrările pe şantier continuau. Muncitorii s-au oprit doar la sosirea Poliţiei, sunată de cetăţenii revoltaţi.

"Fugeau la propriu muncitorii de pe şantier!", ne-a relatat un vecin reacţia muncitorilor la sosirea echipajului sosit după telefonul la 112.

***

"Mâine vom veni aici şi vom opri lucrările", declara, marţi, arhitectul şef al Primăriei Sectorului 4, Daniel Cărămidă în faţa şantierului din Pridvorului 28, unde un dezvoltator ridică, în baza unei autorizări de construire suspendate, un cartier rezidenţial. Astăzi, patru zile mai târziu, lucrările continuau iar locuitorii din zonă sunt disperaţi şi nu mai stiu cui să se adreseze, în condiţiile în care primăria lui Cristian Popescu Piedone şi Politia Locală a Sectorului 4, cele două instituţii în măsură să oprească şantierul, lasă lucrurile să curgă.

"Am sunat ieri la Disciplina în Construcţii de la Politia Locală sector 4 să fac o sesizare privind faptul că încă se lucrează la şantierele din parc, cu toate că din 16.10.15 există o decizie a instanţei care suspendă executarea autorizaţiei de construire. Mi-au spus că au venit miercuri şi au dispus oprirea lucrărilor. Când le-am zis că încă se lucrează mi-au răspus că au mâinile legate până nu au certificatul de grefa de la instanţă", ne-a declarat Cristian Simion, unul din vecinii parcului şi membru al grupului Salvaţi Parcul Tineretului

"Azi am sunat din nou şi mi s-a spus că tot azi le-au comunicat o sancţiune contravenţională, nu stiu pe baza cărui document", a mai adăugat dl Simion, precizând că vineri, pe şantier muncitorii continuă să lucreze de ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

"A mai sunat o altă vecină din bloc şi a vorbit cu şeful de la Disciplina în Construcţii. Le-a spus că, potrivit legii 50, Disciplina în Construcţii trebuia să constate etajul în plus ridicat de constructor. Ştiţi ce i-au răspuns? "Da, ştim că avem competenţa asta, dar am fost, i-am notificat şi le-am dat termen să intre în legalitate patru luni", ne-a declarat o altă vecină a parcului, dna Elena Iancu, una din persoanele care s-a luptat în instanţă pentru oprirea lucrărilor.

Reamintim cititorilor care nu cunosc povestea construcţiilor din Parcul Lumea Copiilor că, în parcul cu pricina, pe o porţiune de 2 ha retrocedată în condiţii cel puţin dubioase, un investitor privat ce are la activ multe construcţii ilegale, ridică un cartier de locuinţe fară să pară deloc încurcat de faptul că autorizaţia de construire i-a fost suspendată luni de Tribunalul Bucureşti, în urma unui proces la care a fost parte şi primarul Piedone. Deşi decizia nu este definitivă, ea este executorie ceea ce înseamnă că lucrările pot fi suspendate. Desigur, dacă există interes.

Marţi, 20 octombrie, la o zi după publicarea sentinţei, arhitectul şef al primăriei de sector le-a promis cetăţenilor că instituţia pe care o reprezintă va opri lucrările în ziua următoare şi că, dacă dezvoltatorul nu se va opri, se va depune plângere penală.

Miercuri, lucrările au continuat, la fel şi joi, vineri de asemenea. Redacţia noastră s-a adresat iniţial telefonic Primăriei Sector 4 şi Poliţiei Locale, ulterior în scris, primarului Piedone, Poliţiei din subordinea dumnealui şi Inspectoratului de Stat în Construcţii - inspectorat sesizat de cetăţeni în repetate rânduri cu privire la ilegalităţile din Parcul Lumea Copiilor- Parcul Tineretului.

Dacă în urma telefoanelor date miercuri un angajat al primăriei ne-a comunicat că Politia Locală a fost notificată în scris să sisteze lucrările, lucru pe care cea de a doua instituţie l-a negat, ulterior s-a făcut "tăcere". Nici Piedone nici restul autorităţilor cărora le-am solicitat informaţii nu au răspuns nimic la emailurile trimise. Între timp pe şantier se munceşte, ceea ce ridică o întrebare: cum s-a ajuns ca în ţara aceasta cei ce încalcă legea să-şi vadă nestingheriţi de treabă, fără să se teamă de nimic?

Întrebarea este cu atât mai legitimă cu cât pe respectivul şantier s-au tăiat copaci fără aviz de defrişare iar cetăţenii care au semnalat acest lucru au fost ameninţaţi tot ei, de poliţie, cu amenzi iar constructorul complexului, Ion Chiriţă mai are la activ ridicarea unor clădiri a căror demolare a fost dispusă de instanţă. Cu toate acestea, clădirile sunt încă în picioare, la locul lor, iar "dezvoltatorul" îşi vede de ultimul său şantier, nestingherit, ba chiar vinde apartamente la etajul 6 al viitoarelor blocuri care ar trebui să fie, potrivit autorizaţiei acum suspendate, de maximum P + 3.

Mai multe informaţii despre şantierul din Parcul Lumea Copiilor şi numeroasele ilegalităţi ce l-au marcat, puteţi citi aici şi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii