Rebelii yemeniţi Houthi lansează o rachetă balistică spre Mecca

Rebelii şiiţi Houthi din Yemen au lansat o rachetă balistică înspre Mecca. Aceasta ar putea fi cea mai adâncă lovitură de până acum a rebelilor yemeniţi în Arabia Saudită, în condiţiile în care războiul civil din Yemen continuă.
Rebeli Houthi în Saana, Yemen
Rebeli Houthi în Saana, Yemen (Getty Images)

Coaliţia condusă de saudiţi ce intervine în războiul civil din Yemen a declarat agenţiei de ştiri saudite SPA că o rachetă balistică Burkan-1 a fost lansată înspre Arabia Saudită, adăugând că ţinta a fost Aeroportul Internaţional Regele Abdulaziz din Jeddah, cel mai aglomerat aeroport al Regatului.

Arabia Saudită a declarat că a interceptat şi distrus racheta lansată de rebelii yemeniţi la aproximativ 65 km de Mecca.

Protejarea oraşului Mecca este un element de bază al prestigiului familiei regale saudite şi al identităţii naţionale a ţării.

Armata saudită a declarat că racheta, lansată joi noaptea din provincia nord-vestică yemenită Saada, ce se învecinează cu Regatul, nu a provocat niciun fel de pagube.

Armata saudită dispune de baterii de rachete sol-aer Patriot, de producţie americană, pe care le-a mai folosit anterior împotriva rachetelor lansate de rebelii Houthi.

Rebelii Houthi şi aliaţii lor – inclusiv forţe loiale fostului preşedinte yemenit Ali Abdullah Saleh – au un stoc de rachete Scud din perioada sovietică şi variante ale acestora ce au fost proiectate pe plan local.

Agenţia de ştiri SABA, care este controlată de Houthi, a declarat că racheta „a lovit în mod direct” aeroportul şi a cauzat distrugeri masive. Vineri, nu au existat amânări sau devieri imediate de zboruri care să afecteze aeroportul saudit.

Yemen, situat pe marginea sudică a Peninsulei Arabe, este zguduit de un război civil începând din septembrie 2014, când rebelii Houthi susţinuţi de iranieni au pătruns în capitala Sanaa şi au răsturnat guvernul yemenit recunoscut pe plan internaţional.