Rebeli sirieni acceptă un acord de predare intermediat de ruşi în apropierea Homs

Scenă a luptelor în Ghouta de Est, o enclavă situată în apropiere de capitala siriana Damasc, februarie 2018.
Scenă a luptelor în Ghouta de Est, o enclavă situată în apropiere de capitala siriana Damasc, februarie 2018. (Abdulmonam Eassa/AFP/Getty Images)

Rebeli sirieni au acceptat un acord intermediat de Rusia pentru a pleca din teritoriul pe care l-au controlat în apropierea Homs, cel de-al treilea oraş ca mărime ale ţării şi una dintre ultimele enclave rebele rămase în Siria.

Acordul a fost anunţat în 2 mai, la o zi după ce rebelii din zonă s-au predat, şi urmăreşte să reinstaureze guvernarea statului, iar luptătorii rebeli să îşi predea armele grele, au declarat oficiali sirieni şi ai mişcării libaneze aliate Hezbollah.

Aceasta este cea mai recentă capitulare a rebelilor într-o perioadă de şapte ani de război civil. La începutul acestui an, guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a recăpătat controlul asupra suburbiilor din jurul Damascului şi a două cartiere deţinute de grupul jihadist Statul Islamic în interiorul capitalei siriene.

Ca şi acordurile precedente intermediate de Rusia, acesta oferă rebelilor şi civililor din regiunea Homs opţiunea de a trece de partea guvernului sirian sau de a se muta în ultima zonă deţinută de rebeli în provincia Idlib, localizată în nordul Siriei, în apropierea graniţei cu Turcia.

Evacuarea rebelilor care refuză să intre sub controlul guvernului urmează să înceapă în 5 mai, au afirmat oficiali sirieni şi agenţii de ştiri controlate de Damasc. Zeci de mii de persoane au plecat în nordul Siriei pentru că nu mai vor să trăiască din nou sub regimul Assad.

De asemenea, oficialii au afirmat că rebelii din a doua zonă controlată de ei în sudul capitalei au acceptat de asemenea să se predea, deşi încă nu au început evacuările.

Armata siriană, susţinută de forţe aliate ruse şi iraniene, a vizat oraşul nordic Homs săptămâna trecută, după ce, luna trecută, a recuperat majoritatea teritoriului deţinut de rebeli în jurul capitalei Damasc.