Reactor nuclear utilizat in urma cu 1.8 miliarde de ani

Republica Gabon din Africa este bogata in uraniu. In 1972, o fabrica franceza a importat minereu de uraniu din Oklo, Gabon, si a constatat cu surpindere ca uraniul fusese deja extras.

Uraniul natural contine 0,7% uraniu-235 (U-235), izotopul fisionabil continut in combustibilul nuclear, dar uraniul din Oklo contine mai putin de 0,3% uraniu-235.

Oameni de stiinta din intreaga lume s-au adunat in Gabon, pentru a explora acest fenomen. Ei au descoperit ca locul in care fusese gasit uraniul, este un reactor nuclear subteran de un nivel tehnic inalt, dincolo de capacitatile cunostintelor noastre stiintifice actuale. Acest reactor nuclear a luat fiinta cu 1.8 miliarde ani in urma, si a fost operational timp de aproximativ 500.000 de ani.

Oamenii de stiinta au investigat mina de uraniu, iar rezultatele au fost facute publice la o conferinta a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica. Ei au descoperit urme de produse de fisiune si deseuri de combustibil in diverse locatii in zona minei.

Comparativ cu acest reactor nuclear urias, reactoarele noastre nucleare actuale sunt mult mai putin impresionante. Studiile indica faptul ca reactorul nuclear al minei de uraniu avea o lungime de cativa kilometri. Cu toate acestea, pentru un astfel de reactor nuclear urias, impactul termic asupra mediului sau a fost limitat la 40 de metri pe toate laturile. Chiar mai uimitor este ca materialele de deseuri radioactive inca nu au migrat in afara sitului minei. Acestea sunt tinute in zona geologica din jur.

Confruntat cu aceste descoperiri, oamenii de stiinta considera mina ca fiind un reactor nuclear "aparut in mod natural".

Cu toate acestea, Dr. Glenn T. Seaborg, fostul sef al Comisiei de Energie Atomica a Statelor Unite si castigator al Premiului Nobel pentru munca sa in sinteza elementelor grele, a subliniat faptul ca pentru ca uraniul sa "arda" intr-o reactie, conditiile trebuie sunt foarte stricte si exacte. De exemplu, apa implicata in reactia nucleara trebuie sa fie extrem de pura. Chiar si cateva parti per milion de contaminant va "otravi" reactia, aducand-o intr-un impas. Problema este ca nu exista apa pura in mod natural nicaieri in lume.

In plus, mai multi specialisti in domeniul ingineriei de reactor au remarcat ca in niciun moment din istoria geologic estimata a depozitelor Oklo, nu a existat minereu de uraniu suficient de bogat in U-235 pentru ca o reactie naturala sa aiba loc.

Chiar si atunci cand depozitele au fost prima data formate, din cauza ratei scazute de dezintegrare radioactiva a U-235, materialul fisionabil ar fi constituit doar 3 la suta din depozite — la un nivel mult prea redus pentru o reactie nucleara. Totusi, o reactie a avut loc, sugerand ca uraniul initial a fost de departe mai bogat in U-235 decat ar fi putut fi o formatiune naturala.

In cazul in care nu este natura cea responsabila, atunci reactia trebuie sa se fi produs in mod artificial. Este posibil ca uraniul Oklo sa fie reziduul unui reactor antediluvian dintr-o civilizatie preistorica? Este probabil ca in urma cu doua miliarde de ani sa fi existat o civilizatie avansata in Oklo care era superioara din punct de vedere tehnologic civilizatiei de astazi.