RDG a vândut sânge de la deţinuţi, în schimbul valutei

Fiole cu sange
Fiole cu sange (Abid Katib / Getty Images)

Autorităţile fostei Republici Democrate Germane (RDG) au obligat deţinuţii să doneze sânge pe care îl vindeau, prin Crucea Roşie din Bavaria, Germaniei de Vest (RFG), ca mod pentru a obţine valută, relevă documente ale Ministerului de Securitate a statului - atotputernicul STASI, notează vineri într-un articol ziarul ABC.

Documentelor serviciului secret comunist arată că este vorba de o practică obişnuită în închisorile est-germane în anii 80. Reportajul de investigaţie realizat de programul de televiziune 'Report Mainz', al postului naţional german ARD, a difuzat concluziile unui studiu asupra acestor documente care relevă şi substratul comercial al acestor schimburi dintre cele două Germanii.

Donaţiile obligatorii de sânge au avut loc la începutul anilor 80 în închisorile din Saxonia şi Turingia. 'S-a argumentat atunci că RDA avea, în schimb, posibilitatea să cumpere din Vest medicamente la care altfel nu ar fi avut acces', a explicat Tobias Wunschik, autorul studiului.

Crucea Roşie din Bavaria a recunoscut aceste cumpărări - în cadrul proiectului dezvoltat ca modalitate pentru a impulsiona sistemul donaţiilor de sânge în Germania de Est - dar a asigurat că nu ştia că este vorba de sânge de la deţinuţi.

Potrivit reportajului, personalul medical care participa la prelevările de sânge era conştient că donaţiile nu erau benevole, iar documentele Stasi relevă cazuri de asistente medicale care au refuzat să participe la acest proces. Nu există cifre oficiale privind veniturile pe care le-ar fi încasat RDG din acest comerţ şi care se adaugă altor proiecte controversate realizate de autorităţile comuniste pentru a face rost de valută.

În 2012, producătorul suedez de mobilă Ikea şi-a cerut scuze pentru că a folosit deţinuţi din fosta RDG pentru a produce piese de mobilier. Însă Ikea a fost doar vârful 'aisbergului' companiilor care au beneficiat de munca forţată şi ieftină a deţinuţilor din închisorile comuniste, a subliniat responsabilul federal cu documentele Stasi, Roland Hahn.

Din date parţiale relevate de documente, se estimează că RDG încasa anual cel puţin 200 de milioane de mărci vest-germane, datorită produselor realizate în închisorile comuniste, de care ar fi beneficiat firme precum Aldi sau Volkswagen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe