Războiul pentru numirea Adinei Florea la şefia SIIJ. De ce se zbate Savonea atât de îndârjit? [surse]

Lia Savonea
Lia Savonea

Şefa CSM, Lia Savonea, a încercat marţi, pentru a şasea oară, să o numească pe Adina Florea la şefia Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor. Fără succes însă, pentru că mai mulţi procurori au lipsit, ceea ce a făcut-o pe Savonea să acuze un complot, să o reclame pe Ana Birchall la CCR şi să ceară modificarea legii astfel încât membrii CSM care lipsesc de la şedinţe fără permisiunea ei să îşi piardă mandatul (informaţii aici).

De ce însă atâta îndârjire şi atâtea eforturi pentru ca Florea, personaj propulsat de Tudorel Toader, şi de al cărui nume se leagă de protocolul "găsit" de Vâlcov în pragul casei lui? Potrivit G4Media, care citează surse, miza este una uriaşă, şi anume controlul confirmării sau infirmării actelor procedurale efectuate de procurorii SIIJ, cum ar fi rechizitoriile sau ordonanţele de începere a urmăririi penale (IUP). Orice ordonanţă de IUP poate fi atacată la şeful SIIJ de magistratul anchetat, iar în cazul rechizitoriilor, acestea trebuie confirmate sau infirmate de şeful SIIJ.

Or, în prezent, şeful SIIJ nu este Adina Florea, ci procurorul Nicolae Marin (fost procuror DNA), chiar dacă este interimar, delegat de Secţia pentru procurori a CSM până când va fi instalat un şef plin.

De ce Florea la şefia SIIJ? Ce s-a întâmplat cu Laura Codruţa Kovesi poate fi un bun studiu de caz. Astfel, în martie, fosta şefă a DNA a fost pusă sub acuzare de procuroarea Adina Florea în dosarul Onea-Portocală pentru constituire de grup infracţional organizat în modalitatea coordonării şi complicitate la represiune nedreaptă sub forma participaţiei improprii.

Şi în timp ce Adina Florea se zbătea să o înfunde pe Kovesi, actualul şef interimar al SIIJ, Nicolae Marin, s-a opus trimiterii fostei şefe DNA în judecată în acest dosar.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne