UPDATE: Războiul Erdogan-Gullen se mută la Bucureşti. Publicaţia Zaman interzisă şi la Cotroceni

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan. (Allan Tannenbaum-Pool / Getty Images)

UPDATE: Jurnalistul turc Omer Said Burgazli, de la publicatia Zaman, acuză că Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti nu i-a aprobat cererea de acreditare la evenimentele de la Cotroceni, organizate cu ocazia vizitei preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Reporterul de la Zaman, publicaţie care, reamintim, nu a fost primită nici la Camera de Comerţ şi Industrie a României, susţine că preşedintele Turciei respinge acreditarea ziariştilor grupului media opozant la toate evenimentele preşedinţiei de la Ankara, organizate în Turcia iar atunci când merge în vizte externe, Erdogan le solicită autorităţilor din statele gazdă să respingă acreditarea reporterilor Zaman.

"Ceea ce face Erdogan în Turcia continuă şi în alte ţări. Acesta este obiceiul lui Erdogan. Suntem surpinşi că, deşi Romania este o ţară normală din Uniunea Europeana, chiar şi aici apar astfel de probleme şi nu putem să participăm la evenimente", a declarat jurnalistul turc.

În replică, Administraţia Prezidenţială susţine că jurnalistul a transmis prea târziu cererea de acreditare la Palatul Cotroceni: "Ziariştii de la Zaman au cerut acreditare prea târziu. Listele de acreditări confirmate se încheiaseră deja. ", a declarat, pentru HotNews, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, Tatiana Niculescu Bran, care a admis însă că Administraţia Prezidenţială nu a comunicat un termen limită până la care se pot transmite cererile de acreditare.

***

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a refuzat acreditarea publicaţiei Zaman la Forumul de afaceri România Turcia, organizat miercuri, începând cu orele 14.00, cu ocazia vizitei preşedintelui turc, Recep Tayyp Erdogan la Bucureşti, relatează Hotnews.

"Am primit solicitarea dumneavoastră de a participa la Forumul de Afaceri România-Turcia. Cu regret vă informăm că nu vă putem înregistra pentru eveniment, întrucât lista presei acreditate nu include publicaţia Zaman. Vă aşteptăm cu interes la alte evenimente ale Camerei de Comerţ şi Industrie a României.", se arată într-un răspuns transmis de Cristina Mihai, directorul Direcţiei de relaţii publice din cadrul CCIR, ziariştilor de la publicaţia Zaman.

Ziariştii turci au declarat pentru Hotnews.ro că au cerut explicaţii de la reprezentanţa CCIR iar aceasta le-ar fi spus că "nu sunt obligaţi să ne dea explicaţii" şi că dacă au o problemă şi se cred nedreptăţiţi să apeleze la Ambasada Turciei din Bucureşti.

Zaman este asociat cu numele predicatorului Fethullah Gulen, unul dintre cei mai puternici critici ai lui Erdogan.

De la propulsarea sa la putere, Recep Erdogan a propus o politică populistă ce pune mare accent pe islam, aflată în conflict cu naţionalismul islamic moderat care a guvernat Turcia până la ascensiunea la putere a partidului AKP.

Cu trecerea anilor Recep Erdogan a început să fie tot mai criticat de predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, pentru regimul instaurat, care s-a arătat tot mai autoritar, mai populist, şi, în final, corupt.

Gullen beneficiază de multă simpatie în interiorul clasei de mijloc a societăţii turce, în special printre intelectuali, în Justiţie şi poliţie. Astfel că, pentru a eradica orice urmă de rezistenţă a fanilor lui Gullen, Erdogan s-a văzut nevoit să înceapă o adevărată campanie inchizitorială în rândul poliţiei şi a sistemului judiciar.

La începutul lunii februarie, doi cetăţeni turci acuzaţi că au montat un dispozitiv de interceptare a conversaţiilor în biroul lui Recep Tayyip Erdogan au fost arestaţi pe teritoriul României ."Doi dintre fugari au fugit iniţial în Croaţia şi Ungaria, dar apoi au fost arestaţi la trecerea prin România", a anunţat la începutul lunii februarie preşedintele Erdogan.

În România interzicerea accesului presei le evenimentele la care participă demnitari străini pare să fie împământenită. Epoch Times a înregistrat două asemenea incidente, cu prilejul unor vizite oficiale ale demnitarilor chinezi la Bucureşti. Jurnaliştilor Epoch Times care aveau acreditări permanente la Guvern li s-a interzis accesul la un eveniment de presă în toamna lui 2013.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în iarna lui 2014 cu ocazia vizitei vicepremierului chinez Zhang Gaoli, când jurnalişti Epoch Times, acreditaţi la Guvern, s-au văzut puşi pe liste negre pe care le deţinea personalul de securitate de la intrarea în clădire.

Recomandăm şi Breaking News. Biroul de presă al Guvernului: chinezii primiţi în Guvern, Epoch Times dat afară

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne