Războiul economic: Marea Britanie se alătură alianţei anti-dolar Rusia-China

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (ADRIAN DENNIS / AFP / Getty Images)

La o lună după ce Rusia şi China au semnat o serie de acorduri bilaterale ce includ utilizarea rublei şi a yuanului în cadrul comerţului bilateral şi la trei săptămâni după ce Gazprom Neft a renegociat contractele cu 90% dintre clienţii săi astfel încât plăţile să se efectueze în monede alternative, Marea Britanie a semnat un contract cu China pentru începerea comerţului direct folosind numai lira sterlină şi yuanul.

Sistemul de Schimb pentru Comerţ Extern al Chinei (CFETS) a confirmat că lira şi yuanul vor fi schimbate direct fără să se mai folosească dolarul american drept monedă intermediară.

”Măsura va promova comerţul bilateral şi investiţiile dintre China şi Regatul Unit şi va facilita folosirea monedelor naţionale în acordurile comerciale trans-frontaliere”, a notat CFETS.

China are de mult timp posibilitatea să facă comerţ cu Statele Unite folosind direct moneda naţională, iar recent a adăugat pe această listă ţări precum Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Rusia şi Malaezia.

Anunţul de miercuri a venit în timpul unei vizite a premierului chinez Li Keqiang în Marea Britanie, în cadrul căreia a semnat mai multe contracte bilaterale de afaceri.

Marea Britanie se străduieşte să facă din Londra un portal al Europei, pe lângă Frankfurt şi Paris, pentru comerţul de peste ocean în yuani.

Planurile Moscovei şi ale Beijingului de a avansa monedele naţionale, excluzând dolarul, au fost anunţate de preşedintele rus, Vladimir Putin, în cadrul discursului susţinut la Forumul Economic Mondial de la St. Petersburg în luna mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie