Războiul de la Pungeşti continuă: Mai mulţi protestatari s-au ales cu dosare penale

Protest anti-Chevron în Pungeşti
Protest anti-Chevron în Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Mai mulţi membri ai Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti, precum şi unii localnici din comuna vasluiană, s-au ales cu dosar penal pentru tulburare de posesie, după ce aceştia şi-ar fi instalat tabăra pe un islaz comunal concesionat către Asociaţia Crescătorilor de Animale din localitate.

Purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui, Mihaela Ştraub, a informat că la 3 ianuarie reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Animale au depus o plângere în care au reclamat că mai multe persoane au intrat pe teren în mod abuziv.

„În urma plângerii, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale s-au deplasat la locul menţionat şi au identificat 12 persoane care se aflau pe acel teren. Aceste persoane urmează să fie audiate la sediul IPJ, în cauză fiind întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburare de posesie”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Ştraub.

De asemenea, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au dispus începerea urmăririi penale faţă de 37 de persoane care au luat parte pe 7 decembrie la o acţiune de protest împotriva companiei americane Chevron. Manifestanţii sunt acuzaţi că au distrus gardul amplasat pe terenul concesionat de Chevron, precum şi că ar fi agresat forţele de ordine prezente în zonă.

La rândul lor, activiştii din Pungeşti acuză că trăiesc într-o stare de permanentă hărţuire şi teroare venită din partea jandarmilor, menită să îi facă să renunţe la protestele lor împotriva exploatării gazelor de şist, respectiv a companiei Chevron.

Jandarmii, care au susţinerea premierului Ponta, au cucerit practic comuna la 2 decembrie, când Chevron şi-a trimis, pentru a doua oară utilajele în zonă. Sute de jandarmi au fost trimişi în zonă şi i-au împrăştiat violent pe localnicii care încercau să blocheze înaintarea utilajelor. Ulterior comuna Pungeşti a fost declarat "zonă de siguranţă publică" pentru a se putea asigura mai bine securitatea utilajelor Chevron.

Mai mulţi activişti au acuzat jandarmii de o monitorizare şi supraveghere agresivă, zi şi noapte, precum şi de folosirea forţei cu diverse ocazii, motiv pentru care au şi intrat pentru o perioadă în greva foamei. Ei sunt ferm decişi să lupte împotriva exploatării gazelor de şist, care sunt asociate cu o creştere spectaculoasă a activităţii seismice, cu otrăvirea apelor şi a mediului etc.

„Imaginaţi-vă dumneavoastră că suntem cu toţii pe o plută în mijlocul mării şi cineva se apucă să facă o gaură în plută. El se apucă să ne spună că: nu, nu, nu, eu fac în partea mea de plută. Românul şi-a dat seama foarte bine că această forare, explorare, exploatare poate afecta orice altă localitate din ţară. Încearcă să dezinformeze oamenii spunându-le că aceasta ne va duce spre independenţă energetică”, a declarat recent pentru Epoch Times, liderul Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti, Constantin Pâslaru.