Război total. Guy Verhofstadt susţine că Putin îl şantajează pe Trump

Guy Verhofstadt
Guy Verhofstadt (Frederick Florin/AFP/Getty Images)

Un oficial al Uniunii Europene a postat pe Twitter o nouă fotografie “vedetă” făcută la summitul G7 – în care cancelarul german Angela Merkel, aflată în picioare, se uită cu insistenţă la preşedintele Donald Trump, care se afla pe un scaun – şi a declarat, aparent în glumă, că Merkel încerca să îl ajute pe liderul american care a fost “compromis” de preşedintele rus Vladimir Putin.

“Doar spuneţi ce are Vladimir cu dumneavoastră. Poate vă putem ajuta”, a fost mesajul scris duminică de fostul premier belgian Guy Verhofstadt alături de renumita fotografie.

Ideea presupusului şantaj pe care Vladimir Putin l-ar comite la adresa lui Donald Trump a fost lansată de establishmentul politic american cu puţin timp înaintea alegerilor din 2016. Teoria a dus până acum la Ancheta Mueller, care, de peste un an, a eşuat să găsească elemente care să ateste acest lucru. Totuşi, în timp ce mass media americană a scos la iveală o conspiraţie masivă, la care au participat personaje marcante ale Partidului Democrat, oameni cheie din fosta administraţie şi sectoare ale agenţiilor CIA şi FBI, menită să construiască probe false împotriva lui Donald Trump chiar şi după victoria sa în alegeri.

Verhofstadt a făcut referire, de asemenea, la investigaţia privind presupusa interferenţă a Rusiei cu alegerile prezidenţiale din SUA, care nu a găsit nicio dovadă de colaborare între Moscova şi campania Trump. Totuşi, acest lucru nu l-a împiedicat pe Verhofstadt să sugereze că un preşedinte american în exerciţiu este compromis de un guvern străin.

Postarea pe Twitter este ironică ţinând cont de faptul că Verhofstadt lucrează pentru o birocraţie neautorizată care dictează politicile naţiunilor europene suverane.

Aparenta sa glumă a fost făcută după ce Trump a refuzat să susţină comunicatul final al summitului G7 din Canada, desfăşurat în 8-9 iunie, şi a promis că va negocia acorduri comerciale “reciproce” care nu vor jefui muncitorul şi fermierul din SUA.

Trump l-a criticat şi pe premierul canadian Justin Trudeau cu privire la prestaţia sa la summit. “Premierul canadian Justin Trudeau a acţionat atât de supus şi blând în timpul întâlnirilor noastre de la G7, pentru ca apoi să susţină o conferinţă de presă după ce am plecat, afirmând că ‘tarifele SUA reprezintă un fel de insultă’ şi că ‘nu se vor lăsa călcaţi în picioare”.

“Foarte necinstit şi slab. Tarifele noastre sunt un răspuns la tarifele sale de 270% asupra produselor lactate [americane]!”, a adăugat Trump, făcând referire la tarifele aplicate de SUA la importurile de oţel şi aluminiu din Canada, Mexic şi Uniunea Europeană.