Război rece în Pacific: China arestează un moderator TV, cetăţean australian

Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii
Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii (Feng Li/Getty Images)

Într-o altă lovitură în relaţiile dintre China şi Occident, China a arestat un cunoscut moderator chinez de televiziune, cetăţean australian.

Ministrul australian de Externe, Marise Payne, a confirmat, luni, că Cheng Lei, despre care se pare că este un moderator veteran de ştiri pentru canalul de ştiri în limba engleză al regimului chinez - CGTN - este împiedicată să se întoarcă în Australia.

Cheng Lei a fost reţinută şi plasată într-o izolare securizată pentru o perioadă nedeterminată de timp.

"Guvernul australian a fost informat că un cetăţean australian, doamna Cheng Lei, a fost reţinut în China", se arată în declaraţia guvernului australian. "Notificarea oficială a fost primită pe 14 august de la autorităţile chineze cu privire la detenţia sa", potrivit comunicatului.

"Oficialii australieni au avut o vizită consulară iniţială la doamna Cheng, la o unitate de detenţie, prin link video pe 27 august şi vor continua să-i ofere asistenţă şi sprijin ei şi familiei acesteia", a continuat comunicatul.

Prietenii şi colegii victimei au fost primii care au observat că „lipseşte”, întrucât nu a trimis mesaje pe parcursul unei săptămâni. De asemenea, nu a apărut la cea mai recentă emisiune a sa, Global Business CGTN, după ce a fost mult timp una dintre moderatorii principali.

Sugerând cu tărie că Lei ar putea fi de fapt suspectată că spionează sau transmite informaţii sensibile guvernului australian şi că se "face vinovată de alte încălcări grave ale disciplinei muncii în cadrul CGTN" administrată de stat, pagina de profil a echipei CGTN a transmis toate emisiunile ei anterioare.

Presa australiană afirmă că nu a fost acuzată, dar a fost reţinută pe baza unei legi comuniste abuzive, care permite serviciilor de securitate să reţină şi să interogheze suspecţii până la şase luni fără acces la un avocat sau la comunicări externe.

Incidentul survine pe fondul intensificării tensiunilor dintre Canberra şi Beijing după ce regimul comunist a impus o lege de aşa-zisă securitate naţională în Hong Kong, generând reacţii virulente din partea ţărilor occidentale şi suspendarea, de către Australia, a tratatului de extrădare cu Hong Kong. China a promis represalii, mai ales că relaţiile dintre cele două ţări deveniseră contondente după ce guvernul de la Canberra a cerut anchetarea modului în care regimul comunist de la Beijing a administrat criza cauzată de virusul Wuhan.

Autorităţile chineze au indicat că Cheng Lei este ţinută în prezent în „supraveghere într-un loc desemnat”, notează ABC.

Un alt cetăţean australian şi corespondent de ştiri, Yang Hengjun, a fost reţinut în ianuarie 2019 şi până la această dată avocaţilor săi nu li s-a permis să îl contacteze.