Război pe faţă în SUA: fost director CIA sugerează o lovitură de stat dacă Trump îl va concedia pe Mueller

Un fost director CIA a cerut membrilor administraţiei Trump să refuze ordinele preşedintelui dacă acesta va cere concedierea consilierului special Robert Mueller.
John Brennan, fost director al CIA.
John Brennan, fost director al CIA. (Getty Images)

În cea mai vocală opoziţie de până acum faţă de preşedintele Donald Trump, fostul director CIA John Brennan a declarat că, în cazul în care Casa Albă încearcă să îl concedieze pe consilierul special Robert Mueller – însărcinat cu efectuarea unei anchete care să determine dacă a existat vreo colaborare între Donald Trump şi guvernul Rusiei – oficialii administraţiei ar trebui să refuze să urmeze ordinul preşedintelui, din moment ce acesta ar fi – din punctul său de vedere - “incompatibil” cu sarcinile ramurii executive.

Robert Muller a fost director FBI pe vremea atentatului din 11 septembrie 2001, iar numele său este legat de unele muşamalizări care au fost comise la momentul respectiv.

“Cred că este obligaţia unor funcţionari ai ramurii executive să refuze să pună în aplicare acel ordin. Sper doar că nu va fi vorba de o problemă bipartizană. Acei republicani şi democraţi vor vedea că viitorul acestei administraţii este la mijloc şi că trebuie făcut ceva pentru asigurarea viitorului”, i-a declarat Brennan lui Wolf Blitzer de la CNN, în cadrul Forumului de Securitate de la Aspen, practic, făcând apel la o lovitură de stat împotriva preşedintelui Trump dacă acesta va da ordinul pentru concedierea lui Mueller.

Brennan a apărut alături de fostul său coleg James Clapper, director al Serviciilor de informaţii americane, cei doi, care au servit în timpul administraţiei preşedintelui Barack Obama, declarând pentru Blitzer că au o încredere totală în Mueller. “Absolut. A fost o alegere inspirată – nu găseşti pe cineva mai bun”, a declarat Brennan, adăugând că “dacă Mueller este concediat, sper că reprezentanţii noştri aleşi se vor opune şi vor spune că este suficient”.

James Clapper, care a purtat o luptă de lungă durată cu Trump, a avertizat încă o dată în ceea ce priveşte interferenţa ruşilor în problemele Statelor Unite. Fiind întrebat despre întâlnirea din iunie 2016 dintre Donald Trump Jr., Jared Kushner şi Paul Manafort cu o avocată rusă şi alte persoane, Clapper a răspuns: “Sunt de şcoală veche, un luptător din timpul Războiului Rece, aşadar am mari suspiciuni cu privire la ruşi şi la ceea ce fac ei”.

Întrebat despre o comparaţie făcută de Trump între comunitatea americană de informaţii şi Germania nazistă, Clapper a declarat că l-a sunat pe preşedintele ales Trump înainte să părăsească fosta administraţie Obama, susţinând că nu a putut trece cu vederea acea referire, pe care o consideră o insultă la adresa sa, a directorului CIA John Brennan şi a funcţionarilor serviciilor de informaţii. “A fost un afront teribil, insultător, nu doar la adresa mea şi a lui John…, ci mă refer la membrii de rând, bărbaţi şi femei, la patrioţi şi la comunitatea de informaţii – [acea comparaţie] a fost complet nepotrivită şi exagerată şi a trebuit să fac ceva în această privinţă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe