"Război" în Vrancea! Oprişan cere ministrului de Interne anchetarea prefectului de Vrancea

Marian Oprisan
Marian Oprisan (Epoch Times România)

Consiliul Judeţean Vrancea, condus de unul dintre greii PSD, Marian Oprişan, cere Ministerului de Interne cercetarea prefectului de Vrancea Gheorghiţă Berbece, pe motiv că de Ziua Unirii Principatelor a organizat o celebrare în paralel cu cea a primarului urbei.

Potrivit CJ Vrancea, prefectul a comis un abuz în spatele căruia stă PNL şi, prin organizarea festivităţilor, a arătat o totală lipsă de respect faţă de Municipiul Focşani. În aceste condiţii, instituţia condusă de Oprişan cere ca MAI să demareze o cercetare administrativă a înaltului funcţionar public Gheorghiţă Berbece şi ca prefectul să ceară scuze militarilor din cadrul Garnizoanei Focşani "pentru faptul că a pus Armata României într-o lumină neplăcută, pe care militarii nu o merită". Cererile CJ Vrancea sunt însă mai numeroase, potrivit comunicatului instituţiei.

Reamintim că autorităţile locale din Focşani au sărbătorit Ziua Unirii în două locuri diferite, după ce Prefectura, Consiliul Judeţean şi Primăria nu s-au înţeles asupra modului de organizare a ceremoniilor.

Astfel, primarul oraşului Focşani a organizat festivităţi în Piaţeta Teatrului, în timp ce prefectura i-a chemat pe focşăneni în Piaţa Unirii.

Redăm comunicatul CJ Vrancea:

"Prefectul să răspundă pentru abuzurile comise de 24 Ianuarie

Am aniversat astăzi 161 ani de la Unirea Principatelor Române într-un climat de dezbinare şi minciună! Un climat care se datorează exclusiv Prefectului PNL al Judeţului Vrancea care, din funcţia de reprezentant al Guvernului României, îşi permite să încalce prevederile regulamentelor Ministerului Afacerilor Interne şi să manipuleze în mod constant.

Ultima ieşire de acest gen a avut loc chiar astăzi, 24 ianuarie 2020, când echipa de comunicare a PNL care s-a mutat la cabinetul Instituţiei Prefectului acuză conducerea Consiliului Judeţean şi a Primăriei Municipiului Focşani că au refuzat ”orice colaborare” pe subiectul 24 Ianuarie şi că ”au avut o atitudine total nepotrivită în mass-media, lucru ce a condus la îndepărtarea oricărui posibil invitat” la manifestările organizate de Instituţia PNL a Prefectului în Piaţa Unirii din Focşani.

Acuzaţii grave care arată, pe de o parte, cât de multă consideraţie are Prefectul în ceea ce priveşte democraţia şi libertatea de exprimare, dar şi modul josnic în care acesta vrea să justifice faptul că în Piaţa Unirii au fost foarte puţini vrânceni prezenţi, dar şi că PNL nu a reuşit să îi convingă nici pe miniştrii lor să participe la eveniment! Aşa cum toată lumea a văzut, ministrul vrâncean Ion Ştefan a ales să meargă la Iaşi de 24 Ianuarie.

Ce l-a deranjat, totuşi, pe Prefectul Berbece? O întrebare la care dorim să răspundem, din respect pentru cetăţenii României!

În primul rând, pe Berbece l-a speriat faptul că autorităţile publice locale, respectiv Consiliul Judeţean Vrancea şi Primăria Focşani, s-au opus derapajului instituţional fără precedent al acestui reprezentant al Guvernului Românei în teritoriu care comite abuzuri repetate, fără ca organele în drept să se sesizeze pentru a putea fi tras la răspundere !

Aşa cum am arătat încă de zilele trecute, Instituţia Prefectului Vrancea are doar calitatea de participant la festivităţile organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii. Conform regulamentelor, Ministerul Afacerilor Interne organizează festivităţi cu ocazia sărbătoririi următoarelor zile: Ziua veteranilor de război din Ministerul Afacerilor Interne, Ziua drapelului naţional, Ziua imnului naţional al României şi Ziua NATO.

Iată cum Instituţia Prefectului Vrancea a indus în eroare populaţia încă din data de 10 ianuarie 2020 când a anunţat că va ”organiza manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române”.

Minciuna este ”recunoscută” indirect în invitaţia semnată de prefect, care şi-a dat seama cât de penibil a fost, când a realizat că din postura de invitat, aşa cum prevăd regulamentele, nu poate organiza evenimente. Asta nu l-a împiedicat însă să îşi ascundă incompetenţa şi necunoaşterea legii printr-un simulacru de invitaţie la ”manifestările organizate de către Garnizoana Focşani” (sic).

Mai trebuie spus şi faptul că prefectul Berbece arată şi o lipsă totală de respect faţă de Municipiul Focşani, Oraş al Unirii. Suntem sideraţi că nici reprezentantul Guvernului şi nici consilierii lui nu cunosc istorie, şi nici limitele bunei cuviinţe faţă de vrânceni. Nu îi reproşăm prefectului lipsa educaţiei academice sau faptul că a terminat facultatea la 41 ani, însă nu îi permitem acestuia să vorbească despre Oraşul Unirii ca despre un “târguşor” pe care l-ar fi dezvoltat liberalul Ion Brătianu. Dacă domnia sa este atât de preocupat de istoria Brătienilor, îi recomandăm să se înscrie la concursul pentru poziţia de director al Muzeului ”Ion Brătianu” de la Florica, Argeş.

De ce se teme cu adevărat reprezentantul Guvernului este faptul că am dezvăluit faptul că a încălcat legea ! Prin adresa nr. 946/22.01.2020, Instituţia Prefectului a solicitat Casei Corpului Didactic ”Simion Mehedinţi” Vrancea ca în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române să includă şi manifestările organizate de către Garnizoana Focşani, la solicitarea Instituţiei Prefectului Judeţului Vrancea, solicitare la care profesorul Livia-Silvia Proca Marcu (PNL) dă curs imediat.

Trebuie menţionat faptul că în Codul Administrativ este precizat faptul că Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor, însă Casă Corpului Didactic nu este serviciu public deconcentrat. Casa Corpului Didactic este o instituţiei în subordinea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vrancea şi are ca singură atribuţie ”organizarea programelor de formare pentru personalul didactic”. Casa Corpului Didactic nu coordonează activitatea şcolilor din judeţ şi nici nu are ca atribuţii organizarea de evenimente aniversare, gen 24 Ianuarie. Aşadar, solicitarea prefectului reprezintă un abuz de putere, iar conducerea PNL a Casei Corpului Didactic a dat curs solicitării fără temei legal.

Pe această cale solicităm:
1. Ministerului de Interne să demareze o cercetarea adminitrativă a înatului funcţionar public Gheorghiţă Berbece care, prin documentele semnate şi transmise în vederea organizării a 161 ani de la Unirea Principatelor Române, a indus în eroare autorităţile.
2. Instituţiei Prefectului să prezinte documentul prin care solicită Garnizoanei Focşani participarea la ”festivităţile organizate de Guvernul României, autorităţile publice sau alte instituţii ale statului, cu ocazia Zilei Unirii”.
3. Prefectului să ceară scuze militarilor din cadrul Garnizoanei Focşani pentru faptul că a pus Armata României într-o lumină neplăcută, pe care militarii nu o merită.
4. Prefectului să îşi ceară scuze focşănenilor pentru faptul că a vorbit despre Oraşul Unirii ca despre un ”târguşor”.
5. Prefectului să îşi ceară scuze pentru că a minţit şi a dezinformat cu privire la statutul de organizator al evenimentul de celebrare a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.
6. Ministrului Educaţiei şi ISJ Vrancea să publice rezultatele cercetării disciplinare ale directoarei Casei Corpului Didactic pe care, pe lângă încălcarea competenţelor şi atribuţiile date de legislaţia specifică, o bănuim de fals în acte publice şi inducerea în eroare a autorităţilor publice, deoarece a solicitat autorizarea unui eveniment public pe care de fapt nu l-a organizat Casa Corpului Didactic, ci două instituţii din sfera militară.
7. Garnizoanei Focşani să relateze dacă a avut cunoştinţă că va participa la un eveniment organizat de Casa Corpului Didactic".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne