Război economic: Rusia va interzice importurile de alimente din SUA şi UE

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / GettyImages)

Rusia a amplificat conflictul economic stârnit de criza din Ucraina printr-o interdicţie impusă asupra tuturor importurilor de produse alimentare din Statele Unite cât şi a fructelor şi legumelor din Uniunea Europeană.

Interdicţia survine după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut implementarea unui răspuns faţă de sancţiunile aplicate Rusiei de Occident.

Rusia este un importator major de fructe şi legume din Uniunea Europeană şi se clasează pe locul 23 în topul importatorilor de produse alimentare din Statele Unite.

Interdicţia se va întoarce împotriva Rusiei, afectând cetăţenii ruşi prin creşterea inflaţiei, potrivit Casei Albe.

”Represaliile împotriva companiilor sau ţărilor occidentale vor adânci izolarea internaţională a Rusiei, cauzând mai multe daune propriei economii”, a declarat Laura Lucas Magnuson, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate de la Casa Albă.

Putin a semnat miercuri un decret prin care aprobă sistarea sau limitarea importurilor de produse agricole din ţările care au aplicat sancţiuni Rusiei, ordonând guvernului să furnizeze o listă cu importuri care vor fi interzise timp de un an.

”[Toate produsele alimentare] care provin din Statele Unite şi sunt furnizate Rusiei vor fi interzise”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Federal de Inspecţie Veterinară şi Fitosanitară (VPIS), Alexei Alekseienko.

”Fructele şi legumele din UE vor avea o interdicţie totală”, a adăugat acesta.

Represaliile vor fi ”destul de substanţiale” şi vor include alimentele americane, a afirmat, anterior, Alekseienko. Dar ruşii au un apetit puternic pentru puiul din Statele Unite, cumpărând 276.100 de tone anul trecut, reprezentând 8% din exporturile Statelor Unite.

Interzicerea explicită a produselor unei ţări din motive politice ar încălca legile Organizaţiei Mondiale de Comerţ, la care Rusia a aderat în 2012.

După aprobarea interdicţiei, VPIS a anunţat că va discuta, joi, despre creşterea importurilor de produse alimentare din Ecuador, Brazilia, Chile şi Argentina, cu ambasadorii ţărilor respective.

Relaţiile dintre Occident şi Est s-au deteriorat chiar mai mult, miercuri, când NATO a avertizat că Rusia s-ar putea folosi de "criza umanitară" pentru a invada estul Ucrainei. Kremlinul foloseşte pretextele "menţinerii păcii", sau al "crizei umanitare" pentru a se implica activ în conflictele îngheţate de la graniţele zonei sale de influenţă - exemple în acest sens fiind Transnistria, Osetia de Sud şi Abhazia.

Până acum, ţările din Europa de Est apăreau frecvent pe lista interdicţiilor Rusiei. Moscova a suspendat deja importurile de carne de vită şi vite din România, citând o epidemie a bolii vacii nebune, şi a interzis vinul, legumele si fructele din R. Moldova, sucul şi produsele alimentare din Ucraina, legumele poloneze şi carnea de vită australiană, precum şi vinul, fructele şi apa minerală din Georgia.

Banca Centrală a Rusiei a avertizat că astfel de interdicţii asupra importurilor de produse ieftine ar putea îngreuna controlul inflaţiei, care a scăzut cu 7,5% în luna iulie, dar care rămâne totuşi peste rata de 6,5% din 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie