Rasputinul Asiei sau cacialma geopolitică? Coreea de Sud zguduită de scandaluri prezidenţiale

Nici nu au încetat bine protestele Chinei şi Coreei de Nord referitoare la decizia Seulului de a instala sisteme de rachete americane THAAD, pentru a limita şantajul ameninţării nucleare a Phenianului asupra peninsulei, că preşedinta sud-coreeană se găseşte în mijlocul unui scandal prvind traficul de influenţă.
Park Geun-hye, preşedintele Coreei de Sud
Park Geun-hye, preşedintele Coreei de Sud (South Korean Presidential Blue House via Getty Images)

O prietenă veche a preşedintei sud-coreene Park Geun-Hye este interogată de autorităţi, după ce a fost reţinută pentru presupuse fapte de corupţie şi trafic de influenţă.

Choi Soon-Sil, în vârstă de 60 de ani, aparent ghicitoare şi lideră de cult, a fost interogată de procurori după ce s-a prezentat marţi la Biroul Procurorului Districtului Central din Seul.

Choi a sosit în cătuşe şi purta o mască chirurgicală, fiind escortată de ofiţeri de ordine. Choi a sosit în Coreea de Sud din Germania şi a acceptat să fie interogată după ce în demonstraţii stradale ample s-a cerut arestarea ei şi demisia preşedintei Park.

Fiind în relaţii strânse cu preşedinta Park de câteva decenii, Choi este principala figură a unui recent scandal, în care este acuzată că a intervenit în politica guvernamentală şi suspectată că ar fi profitat de relaţiile sale cu preşedinta pentru a extorca bani de la principalele companii din ţară, precum Samsung, pe care le-ar fi determinat să-i livreze importante sume în fonduri create de ea, conform Realitatea.

Mass media a descris-o pe Choi ca o figură similară cu Rasputin, care ar fi manifestat o influenţă negativă asupra lui Park şi ar fi intervenit în politica guvernamentală în ciuda faptului că nu deţine niciun post oficial şi nu are nicio autorizaţie pentru securitate.

Park şi Choi sunt prietene apropiate de 40 de ani. Natura exactă a prieteniei lor se află în centrul scandalului care a declanşat o nebunie mediatică în Coreea de Sud, fiind publicate rapoarte sinistre despre culte religioase şi ritualuri şamaniste.

Sugestiile că Choi a cenzurat discursuri prezidenţiale şi i s-a acordat acces la documente secrete au expus-o pe Park furiei publice şi ridiculizării, deşi mai are doar un an până la expirarea mandatului prezidenţial. Rata sa de popularitate a scăzut vertiginos.

Park a declarat că i-a oferit lui Choi acces la ciorne ale unor discursuri în timpul mandatului şi a cerut scuze pentru că acest lucru a provocat îngrijorare în rândul publicului.

Dar cuvintele sale au potolit prea puţin indignarea publică. Proteste stradale în masă au izbucnit în Seul şi alte oraşe ale ţării, manifestanţii cerând demisia lui Park.

Conform unui sondaj publicat marţi, rata de popularitate a preşedinţei a fost de 9,2%, iar 67% dintre respondenţii la sondaj au declarat că Park ar trebui să demisioneze.