Răspunsul catalan: Barcelona paralizată de o grevă generală

Premierul spaniol Mariano Rajoy culege solidaritate, după violenţele de duminică.
Proteste de masă în Barcelona, marţi, 3 octombrie 2017
Proteste de masă în Barcelona, marţi, 3 octombrie 2017 (Getty Images)

Rebeliunea catalană a escaladat marţi, în momentul în care o grevă generală a blocat Barcelona, unul dintre cele mai importante oraşe ale Spaniei.

Angajaţii la stat au părăsit locurile de muncă, lucru ce a determinat, printre altele, blocarea metroului. Pichete au fost instalate de-a lungul marilor artere, iar suporterii mişcării separatiste au ieşit pe străzi pentru a reitera cererile pentru independenţă, după ce duminică, referendumul (neconstituţional) organizat de guvernul catalan a declanşat răspunsuri violente din partea Gărzii Civile pe care Madridul a trimis-o pentru a opri votul.

Conform Bloomberg, transportul public şi magazinele au fost închise, iar demonstranţii s-au adunat în centrul capitalei catalane pentru a protesta împotriva violenţei poliţiei federale, reiterând cererile pentru independenţa de Spania.

Imaginile transmise de agenţiile de ştiri arătau zeci sau poate sute de mii de demonstranţi pe bulevarde închise. De asemenea, închise au fost autostrăzile care leagă Catalonia de Spania.

Conform agenţiei spaniole de monitorizare a traficului, există blocaje în 48 de zone.

Conform aceleiaşi agenţii, marţi dimineaţa existau 50 de baricade care blocau şoselele, inclusiv majoritatea autostrăzilor folosite pentru traficul comercial cu Franţa.

Protestele de marţi au fost parte a unei zile de „blocaj total” cerută de autorităţile catalane care au beneficiat de sprijinul sindicatelor din regiune.

Imaginile transmise de postul TV3 arătau tractoare, studenţi, protestatari care blocau străzile.

Toate manifestaţiile au fost paşnice, acesta părând să fie răspunsul catalanilor la brutalităţile comise de Guardia Civil duminică.

Premierul catalan Carlos Puigdemont a afirmat pe Twitter că "astăzi este o zi de protest civil demn şi democratic. Nu vă lăsaţi provocaţi. Lumea a văzut: suntem paşnici”.

În Barcelona mii de persoane s-au adunat în faţa guvernului catalan stând în tăcere cu mâinile ridicate în aer, pentru a protesta faţă de brutalitatea poliţiei trimise de Madrid.

Conform estimărilor, violenţele comise de poliţie duminică au rezultat în peste 850 de răniţi.

Pentru a încuraja participarea la grevă, guvernul catalan a uşurat cerinţele de menţinere a unui nivel minim pentru muncitorii din transporturi, conform El Pais.

Cu toate acestea nu toate sindicatele spaniole sunt unite în acest protest. Cele mai mari două sindicate spaniole au declarat luni că nu vor lua parte la grevă şi au cerut dialog între cele două părţi, criticând atât mişcarea separatistă cât şi intervenţia brutală a forţelor federale.

Liderii mişcării separatiste catalane cer acum medierea UE, care, însă a refuzat rolul.

Preşedintele catalan a declarat că va notifica parlamentul regional despre rezultatele referendumului care a fost câştigat cu majoritate zdrobitoare de separatişti. Cu toate acestea, Puigdemont nu a fixat un termen pentru această acţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe