Raportul lui Toader "ciuruit" de greşeli gramaticale şi de sens. Inclusiv virgule între subiect şi predicat

Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Raportul în baza căruia ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut revocarea şefei DNA conţine un număr mare de greşeli ortografice şi de sens, a atras atenţia, pe pagina sa de socializare, consilierul Bogdan Oprea, care a prezentat o serie de poze din documentul respectiv în care erau încercuite cu roşu greşelile observate.

Vă prezentăm mai jos postarea lui Bogdan Oprea, consilier al deputatului european Siegfried Mureşan:

"Hai să ne şi distrăm un pic. Aşa arată, din punctul de vedere al corecturii ortografice şi de sens, raportul de înfierare al DNA semnat, cu titulatura completă „prof. univ. dr.”, de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader (domn care reaminteşte tuturor, la începutul documentului, că a fost prodecan timp de 8 ani, decan, timp de 12 ani, şi, din 2016, este rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, cea mai veche universitate din România)...

În doar 4 pagini şi jumătate din 35 de pagini (nu m-au ţinut nervii să parcurg raportul până la capăt) avem:

- 61 de greşeli de grafie şi sens, o medie de 14 greşeli/pagină (şi nu am corectat la nivel de virgulă lipsă),

- 2 virgule între subiect şi predicat,

- 1 dezacord de gen între pronumele demonstrativ şi substantiv,

- mai multe nume de instituţii scrise cu literă mică,

- poate mai grav decât orice altceva, domnul „prof. univ. dr.”, de la înălţimea specializării sale în drept, greşeşte până şi numele funcţiei a cărei demnitate ne spune că o apără şi scrie, în mai multe locuri, în mod greşit, „procurorul general al DNA”; orice student al meu de anul I află, în primul semestru, la cursul de Presă şi actualitate, că DNA este condusă de un „procuror-şef” („procuror general” este cel care conduce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi doar el), un profesor doctor în drept şi fost procuror nu are dreptul să comită o astfel de greşeală nici în somn, astăzi el este ministru!

Nu am făcut aici o analiză a ideilor exprimate (ca şi în cazul studenţilor mei, au dreptul la propriile opinii, dacă sunt bine argumentate), dar, în situaţia în care un student mi-ar preda o lucrare atât de neîngrijită, ar trebui să cuprindă idei geniale ca să treacă de nota 5. Aşa cum îi învăţ şi pe ei, dacă vrei ca mesajul tău să fie recepţionat de cititori, poate chiar însuşit, forma în care îl prezinţi este esenţială. Un text agramat şi dezordonat redactat face dovada unei persoane care nu se deranjează nici măcar să înveţe să scrie în limba maternă. Şi este grav şi pentru un jurnalist sau om de comunicare, cum le spun mereu studenţilor mei, darmite pentru un „prof. univ. dr.” cu zeci de ani de catedră în spate, dascăl pentru mii de tineri, rector al celei mai vechi universităţi din România şi ajuns ministru, poziţie din care, astăzi, ghidează orientarea strategică a României şi, în cel mai direct mod cu putinţă, viitorul ţării.

Cu respect pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, dar un personaj ce semnează cu numele lui şi olograf un document care arată în acest fel este AGRAMAT şi, probabil, ANALFABET FUNCŢIONAL. Chiar şi numai privind la forma acestui text şi eu nu am nici cea mai mică încredere că Tudorel Toader înţelege ceva când citeşte şi citează din rapoartele la care face referire. Astfel de oameni, analfabeţi care se cred eminenţe cenuşii, sunt cel mai uşor de manipulat. Astăzi, el decide viitorul unei ţări şi al poporului său."