Raportul Kroll 2, publicat oficial în original de comisia de anchetă a miliardului furat

Raportul Kroll
Raportul Kroll (cotidianul.md)

Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară a făcut public raportul Kroll 2, primit de la Procuratura Anticorupţie. Cu toate că raportul primit de Comisie şi făcut public nu conţine lista persoanelor implicate în frauda bancară, acesta conţine detalii privind dispariţia din sistemul bancar al Republicii Moldova a unui miliard de dolari SUA, notează UNIMEDIA.

Amintim că în februarie 2018, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a publicat o sinteză a raportului Kroll 2 în limba română, care conţine 57 de pagini şi dezvăluie cum au fost furaţi banii, precum şi ţările prin care aceştia au circulat sau în care au ajuns.

În raport se menţionează că, în total, în perioada 2012 - 2014, cele trei bănci din Moldova - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, - au acordat companiilor din Grupul Şor împrumuturi, sub forma unor împrumuturi corporative, în valoarea de 2,9 miliarde de dolari SUA.

Împrumuturile respective, par să fi trecut printr-un proces extrem de bine coordonat, de spălare a banilor, înainte să fi dispărut în mai multe conturi bancare din numeroase jurisdicţii. Spălarea banilor ar fi fost efectuată prin intermediul unui număr de companii afiliate şi conturi bancare deschise la băncile din Letonia, fiind aparent coordonată de deputatul Ilan Şor, deţinător în acea perioadă a celor trei bănci.

Menţionăm că la 10 iunie curent, în cadrul şedinţei legislativului, deputaţii au constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar. Din 24 iunie, au început audierile privind frauda bancară din sistemul bancar al RM.

Ulterior, la data de 2 iulie, deputatul Blocului ACUM, Alexandru Slusari, a anunţat că reprezentanţii Comisiei respective au primit copiile raportului Kroll 2 în limba engleză, însă acesta nu conţine şi lista beneficiarilor, întrucât s-ar afla doar în posesia Procuraturii Anticorupţie, după ce la 23 martie 2018, BNM a anunţat că i-a predat toate documentele primite de la consorţiul internaţional Kroll şi Steptoe & Johnson.

Procuratura a specificat atunci că la solicitarea autorilor raportului Kroll 2, şeful de atunci al instituţiei, Viorel Morari, a semnat o scrisoare de confidenţialitate, fapt ce presupune nedivulgarea informaţiilor din document.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe