Raportul GRECO. Augustin Lazăr ia poziţie

Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Raportul GRECO privind justiţia din România „confirmă avertismentele repetate ale Ministerului Public”, transmite instituţia condusă de Augustin Lazăr.

"Ca urmare a solicitărilor primite din partea reprezentanţilor mass-media de a prezenta un punct de vedere în legătură cu Raportul GRECO, dat publicităţii în cursul zilei de astăzi, Biroul de informare şi relaţii publice face următoarele precizări:

Raportul Grupului de State împotriva Corupţiei (GRECO) confirmă avertismentele repetate ale Ministerului Public în legătură cu vulnerabilităţile care ar rezulta pentru sistemul judiciar şi pentru ordinea de drept din România în cazul adoptării de către parlament a preconizatelor modificări aduse legilor justiţiei", se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Public.

Poziţia MP este transmisă în contextul în care Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO) a publicat, miercuri dimineaţă, raportul privind Justiţia din România, în care îşi exprimă serioase îngrijorări asupra modificărilor aduse Legilor Justiţiei.

Raportul privind amendamentele aduse celor trei legi ale justiţiei adoptate de Parlament în decembrie 2017 nu conţin cele mai controversate propuneri prezentate iniţial, în vară, remarcă documentul. Chiar şi aşa, GRECO este îngrijorat de potenţialul impact al acestora. GRECO cere României în mod particular să abandoneze crearea unei secţii speciale pentru investigarea magistraţilor.

În acelaşi timp, GRECO atrage atenţia şi asupra problemelor ridicate de amendamentelor aflate în lucru pentru modificarea legislaţiei penale. În opinia organizaţiei, modificările care vizează codurile penale dorite de majoritatea politică de la Bucureşti, dacă vor fi adoptate, vor contrazice multe dintre angajamentele internaţionale asumate de România.

GRECO concluzionează că, în cazul în care amendamentele propuse ar fi adoptate, ar putea revizui concluziile de evaluare anterioare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne