Raportul care îţi dă fiori: În România sunt peste 80.000 de victime ale sclaviei moderne

Cazul copiilor şi adulţilor din comuna Berevoeşti - care au devenit practic sclavi ai unei grupări mafiote, fiind puşi să muncească forţat, bătuţi, legaţi, înfometaţi şi umiliţi - nu este singular. Situaţia la nivel de ţară este cu adevărat dramatică.
(photos.com)

Fenomenul "sclaviei moderne" atinge cote alarmante în România. În anul 2016 au fost înregistrate nu mai puţin de 80.000 de victime, adică 0,4% din populaţia ţării, reiese din cel mai recent raport "Global Slavery", realizat de organizaţia independentă "Walk Free Foundation" şi citat de Pro TV.

Prin sclavie modernă organizaţia se referă la situaţia în care "o persoană controlează sau deţine altă persoană privând-o de libertatea sa ca individ în scopul de a exploata acea persoană". Practic, vorbim despre persoane obligate să se prostitueze, copii traficaţi, oameni exploataţi în regim de muncă forţată etc.

La nivel global, autorii raportului estimează că există aproximativ 45,8 milioane de "sclavi moderni", iar pe bătrânul continent european în jur de 1,24 milioane. Dintre ţările europene, România se află în top 5 cu 80.200 de "sclavi moderni", adică 0,4% din populaţie.

Potrivit raportului citat, în ţara noastră "complicitatea forţelor de ordine, laxitatea deciziilor din justiţie şi lipsa unor mecanisme de protecţie a victimelor continuă să contribuie la exploatarea populaţiilor vulnerabile".

Romii sunt printre cei mai afectaţi de această situaţie "din cauza sărăciei şi faptului că nu au acces la serviciile publice, unele familii de romi îşi vând copiii, îi căsătoresc forţat sau îi introduc în reţele de exploatare sexuală, ca strategie de supravieţuire".

Majoritatea cazurilor de sclavie din Europa sunt cele ale femeilor forţate să se prostitueze de reţelele de trafic de carne vie. Din datele autorităţilor statelor UE reiese că, în cele mai multe dintre cazurile înregistrate în UE, victimele erau de naţionalitate română.

Extrem de problematic este faptul că fenomenul se amplifică de la an la an.

În România, presa a relatat o serie de cazuri şocante de sclavie. Printre ele se numără cel al unor bărbaţi din Constanţa păcăliţi de fermieri din partea locului să se angajeze ca zilieri şi puşi apoi la muncă forţată, în 2010. Erau păziţi ziua, încuiaţi în grajd noaptea şi bătuţi când încercau să fugă. De mâncare primeau resturile de la masa stăpânilor.

În 2013, la o fermă din Giurgiu, deţinută de un personaj cunoscut în lumea interlopă, procurorii DIICOT au găsit un caz similar. Oamenii munceau şi câte 16 ore pe zi între garduri înalte de 3 metri, iar uneori nu primeau mâncare şi apă.

Tot în Giurgiu, la Gostinu, ProTV a semnalat un caz în care familille din zonă îşi „închiriau” copiii pentru câţiva lei pe zi unor arendaşi agricoli, crescători de animale sau constructori, care îi puneau la munci grele. O situaţie descoperită apoi şi în Vaslui, Covasna şi Galaţi, unde minorii nu erau doar exploataţi, ci şi pedepsiţi prin bătăi crunte dacă îndrăzneau să li se împotrivească stăpânilor.

În Vaslui, trei copii între 4 şi 12 ani au fost transformati în sclavi chiar de asistenţii maternali care i-au luat în grijă. Puşi să muncească din zi şi până în noapte la câmp, au fost găsiţi de inspectorii de la Protecţia Copilului cu mâinile pline de răni.

Un alt caz cutremurător a avut loc la o stână din Galaţi, unde zeci de oameni erau puşi la muncă fără a primi niciun ban, ba chiar fără a fi hrăniţi. Cei care încercau să fugă erau bătuţi iar femeile erau violate. Pe mulţi îi vânduseră în sclavie chiar familiile iar stăpânii luau ajutor de la stat pentru animalele crescute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne