Raport: SUA intensifică livrările aeriene de arme către militanţii din Siria

SUA a mărit numărul de livrări aeriene ce conţin arme, muniţii şi alte echipamente către forţele rebele susţinute din exterior în oraşul sirian nord-estic Raqqa, conform unui raport.
Soldaţi americani în apropiere de oraşul sirian Raqqa, 6 noiembrie 2016.
Soldaţi americani în apropiere de oraşul sirian Raqqa, 6 noiembrie 2016. (Captură Foto)

“Livrările noastre de arme ajută forţele terestre care luptă împotriva Statului Islamic şi care încearcă să recupereze oraşul Raqqa”, a declarat generalul Carlton Everhart, şef al Comandamentului pentru Mobilitate Aeriană din cadrul Forţele Aeriene ale SUA, fiind citat de USA Today.

Forţa Aeriană americană a efectuat un total de 16 misiuni de livrări pe cale aeriană în Siria în 2016, dintre care 6 doar în decembrie, se precizează în raport.

Oficialii americani susţin că livrările aeriene urmăresc să consolideze capabilităţile rebelilor, care nu dispun de linii extinse de aprovizionare terestră într-un mediu ostil. Raqqa este capitala autoproclamată a grupului jihadist Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de Daesh.

“În aceste condiţii, livrările aeriene sunt absolut esenţiale”, a susţinut colonelul John Dorrian de la Forţa Aeriană, purtător de cuvânt al armatei SUA în Bagdad.

Coaliţia condusă de SUA sprijină, cu lovituri aeriene şi zeci de membri ai trupelor speciale americane, o forţă de aproximativ 45.000 de militanţi, care aparent se luptă cu teroriştii Daesh în Siria.

Rebelii luptă, de asemenea, împotriva trupelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad, căruia SUA i-a cerut de mai multe ori să se retragă de la conducerea Siriei.

Forţa Aeriană americană foloseşte tehnologia GPS şi paraşute dirijabile pentru a ghida proviziile, care variază de la muniţii pentru arme mici până la vehicule, către zonele de aterizare.

Grupul jihadist Daesh a publicat mai multe materiale video în trecut în care a susţinut că a capturat arme şi alte provizii trimise pe cale aeriană de către armata americană.

Departamentul de Stat al SUA a declarat luna trecută că Washingtonul nu poate garanta că armele pe care le trimite rebelilor din Siria nu vor ajunge în mâinile teroriştilor Daesh.

CIA şi Pentagonul au asigurat, de asemenea, pregătire militară pentru forţele rebele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe